Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Асоциация: Парламентът загробва с мораториум археологията край морето

Асоциация: Парламентът загробва с мораториум археологията край морето

На редакционната ни поща се получи декларация от Национална асоциация „Българско Черноморие”. Тя е свързана с висящата процедура в Народното събрание за налагане на мораториум по Черноморието.

На редакционната ни поща  се получи декларация от Национална асоциация „Българско Черноморие”. Тя е свързана с висящата процедура в Народното събрание за налагане на мораториум по Черноморието. Публикуваме текста на декларацията без каквато и да е редакционна намеса:

На 02.07. 2013 г. Председателят на Народното събрание М. Миков разпредели на комисии към НС предложение за налагане на мораториум върху разпоредителните сделки с всички държавни земи по цялото черноморие. Още на следващия ден Комисията по регионална политика и местно самоуправление одобри спешно предложението, без да покани кметовете на морските общини. Липсата на гласност и дебат показва, че парламентът бърза да приеме мораториума, без да се интересува от катастрофалните последици за туризма.

Бъдещият мораториум обрича на сигурна смърт културния туризъм и историческите богатства. Причината е, че всички археологически паметници и текущи разкопки по Черноморието попадат върху държавни земи. Приемането на мораториум за разпореждане с тези имоти ще блокира разкопките и опазването на археологическите паметници.

Предвиденият едногодишен срок на забраната е предостатъчен за иманярската мафия да разграби антични ценности и уникални артефакти.   На второ място блокирането на разпоредителни сделки с държавните терени по Черноморието поставя извън закона всички бъдещи концесии на плажни ивици. Причината е, че всички плажове са изключителна държавна собственост и като такива попадат категорично в обхавата на мораториума.

На практика това означава, че през следващата година държавата няма да има право да подновява изтичащите концесии и да сключва нови такива.  Това са само малка част от необратимите негативни последици от така предложения мораториум. Национална асоциация „Българско Черноморие” категорично настоява това предложение да бъде върнато в парламентарните комисии за преразглеждане. Настояваме при обсъждането на проекта да бъдат поканени всички кметове на морски общини и да се проведе широк обществен дебат преди да се гласува поредното самоубийствено решение за националната икономика. В противен случай ще станем свидетели на поредния недомислен гаф в стил "Делян Пеевски" и "Едночасов министър на МВР".

Г-н Станишев, който лично входира предложението за мораториума изтъкна меко казано скандални мотиви. В тях се казва: „Според вносителите, в последните месеци сме свидетели НА ОТКАЗ ОТ СТРАНА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ за изпълнение на задълженията си...” Изявлението на г-н Станишев очевидно е признание, че правителството отказва да работи и очевидно търси в мораториума извинение за бездействието си.

Питаме го как един мораториум ще накара това правителство да заработи и му припомняме, че именно той предложи, подкрепи и продължава да подкрепя кабинета на г-н Орешарски, който понастоящем представлява ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ в държавата. Липсата на обосновани мотиви и голямото бързане за налагането на мораториум е против обществения интерес и е в полза на някой. Настояваме да чуем коя точно  бизнес групировка ще обслужи този мораториум.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега