Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Атанас Зафиров: Управляващите бракуват авиацията ни

Атанас Зафиров: Управляващите бракуват авиацията ни

Депутатите от ПГ на БСП лява България се обявиха против предложението за ремонт на самолетите ни „МиГ - 29” в Полша. „Управляващите бракуват авиацията ни”. Това заяви народният представител от БСП лява България Атанас Зафиров, който остро разкритикува предложения от управляващите проект на споразумение за ремонт.

Депутатите от ПГ на БСПлява България се обявиха против предложението за ремонт на самолетите ни „МиГ -29” в Полша. „Управляващите бракуват авиацията ни”. Това заяви народниятпредставител от БСП лява България Атанас Зафиров, който остро разкритикувапредложения от управляващите проект на споразумение за ремонт.

Той опроверганяколко от точките в предложението, първата от които е че няма как данаправим ремонт от самия производител, защото той е руски. ”Съветът на ЕС всвое решение от юли 2014 г. забранява в член втори, точка 1,2 и 3 пряката инепряка продажба, доставка, трансфер или износ на оръжие за и от Русия. Имаобаче и една точка 4, според която параграфи 1,2 и 3 не засягат изпълнението надоговори или споразумения, които са сключени преди първи август 2014 г., кактои предоставянето на резервни части и услуги, които са необходими за поддръжкатаи безопасността”, аргументира се Зафиров. Той продължи, че нищо, освенполитически инат и войнстващо русофобство, не ни спира при аналогични ценовиоферти, да изберем оригинала. Според него вторият мит са цената иусловията по договора.

„В случая с двигателите двете цени са на пръв погледидентични, но само на пръв поглед.  Рускатаот милион и 50 хиляди евро включва всичко, включително транспорта, който вслучая с полската ни се представя като жест от страна на Полша.И това е митномер 3 – транспортирането на двигателите е за сметка на полската страна”, казаоще Зафиров.  По думите муцената, на която частната фирма ремонтира полските самолети, е 900 000евро, а огромната разлика е в това какво получаваме за тези уж еднакви пари.Той направи сравнение, че от производителя бихме получили капитално-възстановителенремонт с ресурс до 500 часа, с право на удължаване  и то в лицензиранзавод-производител, а от частния завод в Полша – 350 часа, без право наудължаване.

„Съответно за едно и също нещо ще платим почти двойно, ще останембез гаранция и без летящи самолети за още 6 месеца. Гаранцията на полскатастрана е 200 часа, а руската – 350 часа”, обясни социалистът.Атанас Зафиров заяви, чедоставката на резервни части за полската страна е с изрична забрана те да бъдатползвани от трети страни и такъв договор ще бъде предпоставка за спирането натяхната доставка и не само за България, но и за Полша.

„Откъде тогава полскатастрана би взела такива резервни части, за да изпълни българската поръчка”,попита депутатът. Той добави, че полската фирма е получила преди дни е получилакатегоричен отказ в Москва за доставка на резервни части, както ипредупреждение, че ще се ходи на съд. „По моя информация полската страна се еоправдала за тази ситуация с изключително настоятелното искане на България”,каза още депутатът.

Той предположи, че при тези обстоятелства, частите за нашияремонт може би ще идват от онези 7-8 бракувани двигателя, които Полша е купилаот Румъния. Зафиров поясни, че полската страна прави три опита да ратифицира отРусия своите заводи – през 2009, 2011 и 2014 г., но неизменно получава отказ затова, поради несъответствие на изискванията на производителя. „Нещо повече –полската страна признава, че документацията за ремонта е закупена от Украйна, внарушение на международното законодателство и е с дата 16 януари 1991 г.”,добави социалистът.

Той обобщи, че ако се приеме предложението, нашите самолетище бъдат ремонтирани по остаряла технология и с части втора употреба.Атанас Зафиров обясни, черуската корпорация извършва своите модернизации съвместно с две американскикомпании. „И надали колегите от Словакия са по-малко натовци от нашите държавниръководители, въпреки че извършиха модернизацията на своите МиГ-ове именно вРусия”, каза още той. Зафиров определи т.нар. „глътка въздух” в доклада наКомисията по отбрана като онази последна глътка, която окончателно пращаудавника на дъното.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега