Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БАБХ: Българският хляб е качествен и без неразрешени добавки

БАБХ: Българският хляб е качествен и без неразрешени добавки

Повод за инспекцията била медийна публикация.

Българската агенция за безопасността на храните извърши проверка на 1 048 обекта, произвеждащи хляб в страната. Повод за инспекцията била медийна публикация. Резултатите показват, че българският хляб е качествен и без неразрешени добавки.

В рамките на акцията са проверени 462 производствени предприятия, хлебозаводи и цехове, 426 фурни за хляб и работилници, предлагащи на място хляб, и 196 супермаркети, произвеждащи хляб и хлебни изделия. Установените несъответствия са 67. Съставените актове - 5. По-голямата част от издадените предписания се отнасят за констатирани несъответствия на хигиенните изисквания в производствените обекти, както и за пропуски в етикетирането на предлагания хляб – не са ясно откроени алергените в състава, непълна информация при предлагане на непредварително опакованите хлябове и др

При извършването на проверките контролните органи са констатирали, че всички обекти са регистрирани по реда на чл.12 от Закона за храните. Освен това, тестовете показват, че в произвежданите видове хляб и хлебни изделия се влагат традиционните пшенични брашна, с български произход, доставени от мелничните предприятия в страната, които също са регистрирани по реда на Закона за храните. 

Констатирано е, че в състава на част от брашната се съдържат ензимни комплекси и агент за обработка на брашна – аскорбинова киселина, които са разрешени за използване в тази категория храни, влагат се с технологична цел като подобряват хлебопекарните качества на брашното. Различните видове хляб и хлебни изделия са етикетирани в съответствие с изискванията на европейското и национално законодателство.

При извършването на проверките в страната не са установени случаи на произвеждан хляб с неразрешени съставки и добавки, както и предлагане на хляб с неустановен произход. Не са констатирани отклонения в качествените показатели и критериите за безопасност при лабораторните изпитвания и органолептичните оценки на различните видове хляб. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега