Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БАС: Строежът до ОУ "Любен Каравелов" е незаконно спрян

БАС: Строежът до ОУ "Любен Каравелов" е незаконно спрян

„Налага се абсурдният извод, че общинската администрация не е съобщила сама на себе си за издадената виза“.

Бургаският административен съд е отменил решението на Община Бургас, с което разрешителното за строеж на ул. "Любен Каравелов" 63 бе оттеглено. На практика това означава, че строежът е законен и може да бъде осъществен, предава БНР - Бургас.

Сагата с кооперацията, която трябваше да изникне до самата ограда на ОУ "Любен Каравелов" започна през май, когато бе направена първата копка на строежа. Тогава родители и преподаватели вдигнаха протест срещу построяването на сградата. Предвид силния медиен интерес, Общината реагира като оттегли разрешението, което вдигна на протест инвеститорите и строителната фирма.

В делото, заведено от собствениците на имота, е записано, че Общината е одобрила технически инвестиционен проект, след което е издаден и протокол за строителна площадка. Документите влезли в сила на 8 май, а ден по-късно директорът на ОУ „Любен Каравелов“ сезирал с докладна записка ресорния заместник – кмет Йорданка Ананиева, че строежът се прави в поземлен имот близо до училището, изкопните работи са започнали, като е съборена оградата на училището.

Главният архитект на Бургас е оттеглил разрешението на 16-и май. Един от мотивите е, че визата за проектиране не е съгласувана със заинтересованите страни – собственици на съседния имот при свързано застрояване. А заинтересованата страна е общината, тъй като теренът на училището е публична – общинска собственост.

Съдът обаче е счел, че докладната записка на директорката е адресирана конкретно до заместник – кмета, а не до цялата община и не е ясно как е стигнала до главния архитект. Нещо повече, магистратите смятат, че тя няма как да е възприета като жалба, след като в нея е посочено само факти и обстоятелства за това, че строежът е започнал. Не е ясно и защо директорът на училището е възприет като заинтересована стана, след като не е такава по Закона за устройство на територията.

От Общината вече готвят обжалване на решението. Юристите на администрацията настояват за отчуждителна процедура и имотно обезщетение на собствениците с друг имот. За да се случи това обаче трябва да има решение в съда в полза на Общината, или инвеститорите да оттеглят жалбата си.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега