Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БАС потвърди оправдателната присъда на трима лекари

БАС потвърди оправдателната присъда на трима лекари

Решението подлежи на обжалване и протестиране пред ВКС в 15-дневен срок от съобщаване на страните.

Състав на Бургаския апелативен съд потвърди оправдателната присъда на първата инстанция, с която трима бургаски медици са признати за невинни по обвинение за смъртта на родилката Полина Димова, починала през февруари 2008-а година в МБАЛ Бургас.

Хирургът Александър Маджуров и акушер-гинеколозите Сияна Драгнева и Нина Добрева бяха обявени за невинни още през 2014-а година, когато делото бе разгледано от окръжната инстанция, припомнят от пресцентъра на БАС. Оправдателната присъда обаче бе атакувана и последваха допълнителни експертизи.

Настоящото решение бе взето на база последната експертиза относно вероятното място на първична инфекция - назофаринкса, тъй като същото е пълно, непротиворечиво, научно обосновано и базиращо се на доказателствената съвкупност и категоричното становище, че сепсисът не е тръгнал от матката и тя не е първичното септично огнище.

Всички вещи лица, общо 7 лекари – акушер – гинеколози, хирурзи и патолози, са единодушни, че причината за смъртта на родилката Поля Димова е било заболяването й стрептококов сепсис, което през целия период на развитието си не е имало ясна клинична изява, твърде късно е било диагностицирано и поради липсата на своевременно и адекватно антибиотично лечение е довело в развитието си до мултиорганна недостатъчност.

Експертите считат, че извършената на 02.02.2008г. оперативна интервенция не е могла да спаси живота на пациентката, дори и при по-радикална гинекологична операция – хистеректомия, а при осъществяване на оперативните процедури един ден по-рано – на 01.02.2008г., не може категорично да се заключи, че фаталният изход е могъл да бъде избегнат.

Според въззивния състав първоинстанционният съд е направил законосъобразен и обоснован правен извод, че не са доказани предявените срещу подсъдимите д-р Маджуров, д-р Драгнева и д-р Добрева обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност.

Становището и на втората инстанция е, че не е доказано по несъмнен и категоричен начин, че тримата лекари са извършили деянието, в което са обвинени. Решението подлежи на обжалване и протестиране пред ВКС в 15-дневен срок от съобщаване на страните.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега