Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БДЗП: Резултатите от преброяването на птиците са тревожни

БДЗП: Резултатите от преброяването на птиците са тревожни

Резултатите от 11-годишно проучване, организирано от Българско дружество за защита на птиците, показват тревожни резултати за състоянието на птиците около нас. От всички оценени 71 вида птици 21% намаляват, а 18% се увеличават.

Резултатите от 11-годишно проучване, организирано отБългарско дружество за защита на птиците, показват тревожни резултати засъстоянието на птиците около нас. От всички оценени 71 вида птици 21%намаляват, а 18% се увеличават.

Видовекато домашното врабче (-31%), щиглецът  (-52%)  и скорецът (-41%) намаляват съсзначителни темпове през последните години. Най-голям спад се отчита впреброяването на ръждивогушото коприварче - цели 68% понижение в популацията. В преброяването спад има и в численосттана обичаната от всички селска лястовица.

Сред увеличаващите се видове са голямото белогушо коприварче (+226%), голям синигер (49%), юженславей (34%).Има и трета група от видове, чието състояние оставастабилно. Такива са гугутката, кукувицата, свраката, сойката, чинката и др. От всички групи птици, най-уязвими се оказват птиците вземеделските земи. Сред основните заплахи за състоянието на птиците в тези местообитания са премахването на храстите, разораването на затревените площи и употребата на пестициди.

За осъществяванетона тази оценка, доброволци са обходили пеша близо 4 000 км в 188 места(т.нар. пробни площадки) от цялата страна в рамките на над 3 240 часа доброволентруд (405 работни дни).Оценката засъстоянието на птиците се осъществява в рамките на инициативата за Мониторингна широкоразпространените видове птици, започнала през 2004 г. от Българскодружество за защита на птиците.

Резултатите от мониторинга на широко разпространените видове птици се включва вгодишния доклад за състоянието на природата в България. Състоянието наптиците в периода 2005-2015 г. е оценено в рамките на проект „Птиците за хоратаи хората за птиците: с добра воля за активно опазване на природата“, финансиранпо Програма BG 03 в България по Финансовия механизъм на Европейскотоикономическо пространство 2009-2014.Българско дружествоза защита на птиците изказва сърдечни благодарности към всички участници,включили се доброволно в инициативата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега