Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БРС отказа поръчката на турските власти по делото срещу граничните полицаи

БРС отказа поръчката на турските власти по делото срещу граничните полицаи

Определението на съда е окончателно.

Районен съд - Бургас отказа да изпълни поръчката на Първи тежък наказателен съд – гр. Къркларели, Република Турция и прекрати съдебното производство с предмет вземане на защитни обяснения от четиримата граничари, обвинени в убийство - Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков.

Образуваното наказателно производство спрямо българските граждани е по повод внесен обвинителен акт, с който са им повдигнати обвинения за „съучастие в престъплението причиняване смърт по небрежност“; „съучастие в престъплението леко нараняване“ и „съучастие в престъплението увреждане на имущество“ от НК на Република Турция.

Със Закона за ратифициране на Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателно-правни въпроси, в чл. 1, т.1, б. „а“, Република България е направила резерва по чл. 2 от Конвенцията, като е заявила, че отказва правна помощ в случаите, когато спрямо същото лице, за същото престъпление има влязла в сила присъда, постановление или определение за прекратяване на делото, както и когато наказателната отговорност е погасена, поради изтичане на предвидената в закона давност.

Съдебният състав прие, че според разпоредбата на чл. 2, б. „b“ от цитираната Конвенция, ако замолената страна счете, че изпълнението на молбата би могло да накърни суверенитета, сигурността, обществения ред или други интереси, правната помощ може да бъде отказана. Според Районен съд – Бургас, в случай на изпълнение на молбата за правна помощ на Първи тежък наказателен съд – гр. Къркларели, Република Турция, би бил накърнен суверенитета на Република България. Освен това за престъпленията е изтекла абсолютната погасителна давност, изключваща наказателно преследване съгласно НК на Република България.

Наред с гореизложеното, съдът счете, че чрез изпълнението на молбата за правна помощ от Първи тежък наказателен съд – гр. Къркларели, Република Турция, по отношение на Михаил Ц. би бил нарушен принципа “Non bis in idem” или правото на всеки да не бъде съден или наказван два пъти за едно и също престъпление, уреден в чл. 50 от Хартата на основните права на ЕС. Това е така, тъй като има влязло в сила постановление за прекратяване на наказателното производство от 2008 г., на Военно-окръжна прокуратура – Сливен, по което Михаил Ц. е бил привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 123, ал. 4, вр. ал. 1 от НК.

Определението на съда е окончателно.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега