Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БСП - Бургас: Откога центърът на града е "територия с историческо значение"?

БСП - Бургас: Откога центърът на града е "територия с историческо значение"?

Три важни теми повдигат общинските съветници на БСП този месец в рамките на редовното заседание на местния парламент.

Три важни теми повдигат общинските съветници на БСП този месец в рамките на редовното заседание на местния парламент. Те са входирали питания по някои от основните въпроси за жителите на града - инфраструктурните ремонти в центъра, синята зона и бъдещето на квартал "Крайморие".

По отношение на първата тема, както вече Ви разказахме, Чанко Мирчев и Кирил Петков търсят обяснение от Общината защо тротоарите по някои от улиците са толкова тесни, че е трудно по тях да се придвижват мобилни пешеходци, а за хора с увреждания и майки с колички това е на практика невъзможно.

След като входирали питането си в началото на януари, съветниците получили отговор от Общината, че става дума за съгласуван с всички институции проект, включващ архитектурно решение за ремонт на "територия с историческо значение". След като получили това обяснение, Мирчев и Петков реагирали с ново питане, в което търсят обяснение откога и как е решено централната градска част на Бургас да бъде "територия с историческо, етнографско и археологическо значение".

"За мен е изненада статутът на Централна градска част. Ако се равняваме с градове като Несебър и Созопол защо не сме кандидатства и по ЮНЕСКО?", иронично попита общинският председател на БСП-Бургас Живко Господинов. Той изрази съмнение, че по-скоро се касае за интерес към разкриването на достатъчно места за платено паркиране, които в тесните централни улички предполагат стесняване на тротоарите.

Колкото до Синята зона, от БСП са входирали и питане за генерираните от Общината приходи от Синя и Зелена зона. Социалистите търсят и информация за предназначението на тези средства, още повече с оглед на поскъпването на абонаментния стикер по местоживеене.

"Плащането на такса не гарантира на гражданите, че ще има къде да спрат, не решава проблема на притежателите на стикер с намирането на място. Освен това, всеки от нас, когато си е закупил жилище, му е било осигурено място за паркиране в междублоковите пространства. Като си платя данък сгради, в този налог би трябвало да влиза и място за паркиране. В противен случай плащам два пъти за една услуга", коментира Господинов.

По думите му, цялата концепция за Синята зона трябвало да бъде преосмислена, най-вече в полза на живущите, които в момента трябва да плащат за стикер. Местният лидер на левицата посочи, че таксата е дискриминативна и ощетява тези, които живеят в районите за платено паркиране, за сметка на хората от комплексите. Той се обяви "за" изграждането на паркинги, но против разширяването на зоните за платено паркиране.

Що се отнася до Крайморие, бургаските социалисти предават опасенията на жителите на комплекса, че централният им плаж може да има съдбата на плажа в Черноморец, където новоизграденото рибарско пристанище унищожи плажна ивица. Местните в бургаския квартал били учудени защо съоръжението ще се изгражда именно в най-посещавания залив, при наличието на още два подходящи в съседство.

От БСП са входирали питане има ли проектът екооценка и съществува ли риск от трайно изменение на крайбрежието в района. Левицата търсят и отговори за бъдещето на канализационната система в разрастващия се квартал.

Радослав Петков повдигна и темата за остарелите тръби, които са опасни за здравето на местното население, тъй като били от старите, изработени от канцерогенен материал, съдържащ азбест. Общинските съветници питат кога ще бъде ремонтирана ВиК системата в квартала, както и дали новите жилищни райони ще бъдат присъединени към канализацията.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега