Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БСП и Патриотите - против удължаването на мандата на ЦИК

БСП и Патриотите - против удължаването на мандата на ЦИК

Петгодишният мандат на настоящата Централна избирателна комисия изтича на 21-ви март - два месеца преди изборите за Европейски парламент.

Петгодишният мандат на настоящата Централна избирателна комисия изтича на 21-ви март - два месеца преди изборите за Европейски парламент. Това даде тласък на нови дебати в политическата сфера относно това трябва ли да се избира нов състав или не толкова скоро преди вота.

Съгласно Изборния кодекс, процедура за назначаване на нов състав на ЦИК трябва да бъде проведена не по-късно от 3 месеца и не по-рано от 1 месец преди изборите. Но има и текст, който допуска, че членовете на ЦИК могат да осъществяват правомощия и след изтичане на своя мандат до встъпване в длъжност на новите членове.

"Предвид тази разпоредба, ако НС не приеме процедура по назначаване на нов състав на ЦИК, съставът на тази комисия може да осъществява правомощия и всички нейни решения ще бъдат легитимни". Това коментира говорителят на ЦИК Камелия Нейкова в ефира на БНТ.

Макар официално изборите да не са насрочени, засега датата у нас е определена като 26 май. Предвид кратките срокове, от ГЕРБ предложиха удължаване на мандата на настоящата ЦИК, с цел спокойно провеждане на изборите.

Идеята обаче не срещна подкрепата на коалиционните партньори от "Обединени патриоти", които посочиха, че нито има пречка да се смени съставът, нито е невъзможно това да се случи в срок. От БСП също се обявиха против удължаването на мандата на ЦИК.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега