Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БСП предлага бранд "Произведено в Бургас" и фонд за финансиране на стартъпи

БСП предлага бранд "Произведено в Бургас" и фонд за финансиране на стартъпи

Година преди местните избори партията разработва "Визия за Бургас".

"Бургас осезаемо изостава от Варна, Пловдив и София по прираст на населението и икономически показатели", категорични са от местната структура на БСП. За да се пребори тази тенденция, са необходими високотехнологични производства и ориентирани към бизнеса местни политики. Това заявиха народният представител Николай Тишев, председателя на ОбС на БСП-Бургас Живко Господинов и Христо Панайотов от Изпълнителното бюро на Общинския съвет на БСП.

Година преди местните избори и месеци преди да се започне с избора на имена и листи за кандидати, общинската структура започна да представя своята "Визия за Бургас" - регионална версия на голямата платформа, стартирана от столетницата на национално ниво.

Сред идеите, които социалистите разработват, са създаването на бранд "Произведено в Бургас", който да обединява малки производители от региона. Христо Панайотов посочи, че подобни практики работят успешно в чужбина. Ролята на Общинската администрация била да създаде и регистрира този бранд, а след това да управлява членството в него, представянето му на изложения, рекламата и имиджа му.

Паралелно с това, от БСП предлагат и създаването на общински инвестиционен фонд за финансиране на стартъпи с високотехнологичен производствен потенциал. Според разчетите на местните социалисти, първоначалната инвестиция от 10 млн. лева, обезпечени с общинска облигационна емисия, щели да бъдат достатъчни за стартирането на фонда, който после щял да се самоиздържа. Така щяло да се даде шанс на местното население да прояви своя предприемачески потенциал.

Междувременно обаче Бургас се нуждае и от високотехнологични производства, посочи Николай Тишев. По думите му, местната администрация трябвало да си изготви план за привличане на нови стратегически инвеститори, които да разкрият нови работни места и да дадат необходимия тласък на икономиката в региона. Това щяло да се постигне чрез увеличаване на площта на индустриалните зони в общината, които в момента са в пъти по-малки от тези в Пловдив и София, например.

"Новият инвеститор, за да открадне квалифициран персонал, вдига заплатите. Работодателите, за да запазят служителите си, също трябва да им предложат по-високи възнаграждения. Това създава тенденция за общ ръст на средната работна заплата в общината и региона", поясни Тишев. По думите му, в момента заплатите в региона растат с темп от 6%, а целта била достигането на 12%.

Друга набелязана от БСП реформа включва даване на предимство на местния бизнес при обществени поръчки. Така бюджетните средства ще отиват при бургазлии, чиито данъци след това ще се върнат в общината, разясни Тишев.

Като цели и очаквани резултати от "Визия за Бургас", представителите на партията от региона посочват:

- Достигане на средна заплата 1500-1600 лв., двойно увеличение на темпа на растеж на заплатите;
- Разкриване на 7000 нови работни места и достигане на 65% коефициент на заетост (средният, заложен от ЕС в плана 2020);
- Увеличение на броя на населението с 5000 души;
- 50% ръст на чуждестранните инвестиции.

Панайотов и Тишев коментираха, че "Визия за Бургас" е "отворен документ" и че БСП ще разчита на идеи и предложения от бизнеса и съсловните организации. Представителите на партията признаха, че част от тези идеи ще залегнат и в предизборната им кампания догодина, когато ще избираме ново местно управление.

Колкото до въпрос относно евентуалната кандидатура на Николай Тишев за кмет на Бургас, той и колегите му отказаха да коментират. Господинов отклони въпросите за евентуалния вариант народният представител да се върне в местното управление като посочи, че тепърва стартират вътрешните консултации, като предложения за кандидати вече има, но е твърде рано да се говори с категоричност за имена.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега