Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бедстваща Мизия заплаши с бойкот на предстоящите избори

Бедстваща Мизия заплаши с бойкот на предстоящите избори

Три седмици след наводнението в Мизия жителите на малкото градче излязоха на протест заради бездействието на институциите при отстраняването на последиците. Хората решиха да ударят по чувствителната за политиците тема - изборите, като заплашиха да бойкотират предстоящия парламентарен вот.

Три седмици след наводнението в Мизия жителите на малкото градче излязоха на протест заради бездействието на институциите при отстраняването на последиците. Хората решиха да ударят по чувствителната за политиците тема - изборите, като заплашиха да бойкотират предстоящия парламентарен вот. Освен протеста пред общината сутринта, за вчера късния следобед бе насрочено и общоградско събрание, на което да се обсъдят проблемите на града и да се представят първоначалните оценки на щетите, пише в. "Сега".

Отпуснатите от правителството 1 милион лева все още не са получени в града. Общинският съвет е решил къде може да се изгради селище от фургони, но средствата липсват, обясни пред "Фокус" председателят на съвета Диана Вичева.Недоволните хора настояват за бърза реакция, защото идва зима, а помощта за ремонт на потопените от наводнението домове се бави. "Къщите не стават за живеене, целият багаж на хората е унищожен. Има и къщи, които не са чак толкова засегнати, но е необходимо да бъдат основно ремонтирани, за да се живее нормално в тях", разказаха доброволци, които помагаха при разчистването на наводнените сгради. В една от къщите имаше умрели кокошки, водата още не се е оттекла и затова разчистването се бави, разказаха още очевидци на ситуацията в Мизия.

"В къщата на родителите ми бяха наводнени мазето и първият етаж. От комисията, която дойде да огледа щетите, ни обясниха, че цялата зимнина - около 1000 буркана - трябва да бъде изхвърлена", разказа жена, чиито родители живеят в Мизия. Според доброволци организацията е била на ниво - екипите от по 5 души веднага са били разпределени по адреси. Осигуряват им се предпазно облекло, маски и ръкавици. За един ден екипът може да помогне за разчистването на максимум две къщи. Много семейства с разрушени къщи са били временно приютени от свои близки в съседните населени места, но това не може да е за постоянно.Зимата очевидно ще бъде тежка - домовете на 1300 души от Мизия - около 1/3 от населението, и съседното село Крушовица са негодни за живеене и те ще трябва да живеят във фургони.

При потопа бяха наводнени близо 700 къщи - 302 от тях в Мизия и 45 в Крушовица трябва да бъдат основно ремонтирани, а над 100 постройки са срутени или трябва да бъдат съборени. Около 16 къщи все още остават под вода. При бедствието са засегнати двете училища, детска градина и здравната служба в града."Искаме си домовете, аз имах къща слънце, имах я, ама елате да видите сега долния ми етаж, той е боклук", оплаква се Татяна Митова пред бТВ. Лидия Йорданова разказва, че има три деца и срутена къща, а помощ не идва. Хората настояват час по-скоро да им се обърне внимание, повечето не искат да живеят във фургони, а и не всички пострадали могат да бъдат приютени в тях. "Не бих живяла във фургон и да знам, че имам на 500 метра от него собствен дом, който е удавен от човешка грешка или от човешка небрежност", разказа жителка на Мизия пред БНР.

"Значи някой трябва да даде пари да си ремонтираме домовете и да се прибираме, няма дърва, няма нищо, всичко е отнесено, вътре нищо няма, бе човек, вътре е кал и мизерия", недоволства Цветелин Димитров.Местните жители имат и друг проблем - боклукът от улиците все още не е извозен. "Техниката не стига, няма достатъчно доброволци, но най-големият проблем е законът при кризисни ситуации", обясни кметът на Мизия Виолин Крушовенски.

Продължава оценяването на щетите. "Каквато и помощ да дойде, тя ще е минимална, защото къщите са стари и данъчната им оценка е нищожна. Ако данъчната основа е 2-3 хил. лв., той ще получи по този закон 2-3 хил. лв., значи трябва да се промени този закон и да се каже върху еди-каква си разгъната площ ще ви даваме пари като за ново строителство", предлага Крушовенски. Хората се заканиха да протестират всеки ден, докато не получат спешно пари за ремонт. Междувременно вчера прокуратурата обяви, че все още не е ясно какви са причините за наводнението в Мизия от 3 август, при което освен огромните материални щети имаше и две жертви.

Според съобщение на прокуратурата, разпространено във вторник, към момента не може да се потвърди версията, че наводнението е причинено от скъсани язовирни стени или друг проблем с водоемите. Но преливане на язовири е имало. Много хора разказваха, че са намерили риба по наводнените улици и в дворовете си. Преди десетина дни кметът на града също обяви, че са били скъсани стените на два язовира. От екоминистерството отрекоха. От прокуратурата заявиха, че наистина има проблем със стените на два водоема. Това са яз."Стубеля" и яз."Церов дол" в землището на с. Борован. Според прокуратурата там има частично скъсване. "Водните количества от посочените водоеми са се оттекли в яз."Братковец", който е без констатирани технически нарушения", коментираха обаче разследващите.

На 1 и 2 август в общините Враца, Бяла Слатина, Хайредин и Борован са паднали валежи между 2 и 3 пъти над месечната норма. Разследващите са огледали общо 39 язовира на територията на област Враца. "Само 4 язовира не са преливали - това са: "Рогозен 2", "Лековит кладенец", "Руменя" и "Под кръста". Всички останали 35 язовира са преливали през своите преливници, а 12 са преливали и през короните си (най-високите части от тях)", съобщиха от прокуратурата.

В момента държавното обвинение води разследване за смърт, вследствие на наводнение, причинено по непредпазливост. То е срещу неизвестен извършител.От държавното обвинение уточняват, че причините за бедствието биха могли да се изведат едва след събиране на посочените писмени и гласни доказателства и тяхното съпоставяне, а именно - количества валежи, релеф на водосбора на река Скът, техническото състояние и стопанисването на язовирите по нейното поречие, състоянието на речното корито.

По делото предстои да се назначат комплексни експертизи с участието на хабилитирани вещи лица от БАН, УАСГ и др. институции. Тяхното заключение ще се основава на събраните в хода на разследването доказателства, като само след извършване на това експертно заключение ще може да се посочат с категоричност причините, довели до настъпилото бедствие, заявяват още от прокуратурата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега