Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Безплатно 4D за бебето, преди да се роди

Безплатно 4D за бебето, преди да се роди

Ултразвуковото 4D изследване, което проследява бременността в детайли, ще бъде безплатно за родилките и ще влиза в основния пакет. Това съобщиха вчера от МЗ, цитирани от в. "Монитор".

Ултразвуковото 4D изследване, което проследява бременността в детайли, ще бъде безплатно за родилките и ще влиза в основния пакет. Това съобщиха вчера от МЗ, цитирани от в. "Монитор".

Все още обаче не е уточнено дали всяка бременна жена ще има право на поне едно такова безплатно изследване, или то ще се полага само на дамите, които са в рискова бременност и имат лекарско предписание. Разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен влиза в сила от следващата година.

Напълно безплатен ще бъде и биохимичният скрининг на бременните, за който те сега плащат от джоба си. Той определя риска детето да се роди със синдром на Даун или други вродени аномалии. Финансирането ще е по линия на мащабната национална програма за майчиното и детско  здравеопазване, чието изпълнение вече започна.

Бюджетът на програмата е 2 млн. лв. до края на годината, като са осигурени средства и за следващата година, обяви вчера здравният министър Петър Москов. Така ще бъде финансирана профилактиката и ранна диагностика на уврежданията при децата. По програмата ще се заплаща напълно и слуховият скрининг на новородените, както и скринингът за ретинопатия. По груби сметки това засяга 800 недоносени деца на година, които имат нужда от такива изследвания, обясни Москов. 

Педиатрите и личните лекари пък ще бъдат обучавани как да откриват аутизъм в ранна детска възраст до 3 години. 28 центъра за деца с хронични заболявания и увреждания пък ще бъдат открити във всичките областни болници в страната. Там децата ще могат да получат комплексно лечение с помощта на медицински специалисти, сред които ще има психолози.

„Семействата вече няма да търсят собствен път за справяне с проблемите, а се осигуряваабсолютно безплатен достъп до тези центрове в областните болници”, каза Москов.В университетските болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и други градове пък ще бъдат разкрити високо специализирани центрове за лечение на диабет, онкохематологични и други заболявания. Там децата ще бъдат насочвани за консултации и изследвания без да се налага да бъдат хоспитализирани както досега.

МЗ започва и кампания за разясняване на необходимостта от ваксиниране на малките деца. „Начинът е размагьосване, ясна информационна кампания. Когато в интернет се появи чист идиотизъм, лекарите считат, че не е нужно да му отговарят. Нужно е, защото хората го четат и са притеснени за детето си. Те не са притеснени, защото са глупави, а защото не разбират. И държавата, и медицинската общественост трябва да им обяснят, защото иначе ще страдаме всички като общество, не само конкретното дете”, заяви Москов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега