Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Безработни ще получават пари за наем, ако започнат работа в друго населено място

Безработни ще получават пари за наем, ако започнат работа в друго населено място

Безработни, които започнат работа на повече от 50 км от настоящия си адрес, ще могат да получават средства за покриване на разходи за такси за ясли, детски градини, наем и интернет. Това предвижда одобрения от правителството проект за изменение на Закона за насърчаване на заетостта.

Безработни, коитозапочнат работа на повече от 50 км от настоящия си адрес, ще могат да получаватсредства за покриване на разходи за такси за ясли, детски градини, наем иинтернет. Това предвижда одобрения от правителството проект за изменение наЗакона за насърчаване на заетостта.

Средствата ще се отпускатза не повече от 12 месеца, като размерът им ще се определя ежегодно вНационалния план за действие по заетостта, а редът и условията за получаванетоим – в Правилника за прилагане на закона. Целта е да се насърчи мобилността набезработните лица и да се подкрепят семействата от по-слабо развититеикономически райони.

Предложените промени щеподобрят достъпа до услугите на Агенцията по заетостта. В момента регистрациятана търсещите работа се извършва по постоянен или настоящ адрес и те ползватуслуги само в бюрото по труда, в което са се регистрирали.

С предложенитепромени търсещите работа лица ще могат да ползват услуги по информиране и/иликонсултиране, подпомагане за започване на работа и психологическа подкрепанезависимо от адреса на регистрация. Ще отпадне и санкцията за прекратяване нарегистрацията, когато търсещите работа лица сменят адреса, по който са регистриранив дирекция „Бюро по труда“, без да я уведомят за това.

Предвижда се да серазширят функциите на Комисията по заетостта към областния съвет за развитие.Два пъти годишно тя ще набира, обработва и предоставя на Агенцията по заетосттаинформация за потребностите на работодателите от работна сила в областта. Потози начин при разработването на програмите за обучение и заетост по-прецизноще се отчитат нуждите на местните работодатели от работници или служители сопределена квалификация.

Предложеният законопроектима за цел да подпомогне изпълнението на специфичните препоръки на ЕК къмБългария относно политиките по заетостта за дългосрочно безработните и замладежите, които не участват в никаква форма на заетост, образование илиобучение.Промените няма да доведатдо пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет. Финансирането ще сеосъществява в рамките на предвидените за Министерство на труда и социалнатаполитика средства за активна политика на пазара на труда.

С изменения в Правилниказа прилагане на закона, одобрени от Министерския съвет, се предвижда комисиитепо заетостта към областните съвети за развитие да разработват регионалнипрограми за заетост и обучение на съответната област в рамките на предварителноопределени средства. Програмите ще се изработват по предложения на областната иобщинските администрации. Изменят се и условията зафинансиране на регионалните програми за заетост и обучение.

Средствата за всякаобласт ще се определя съобразно средномесечното равнище на безработица исредномесечния брой на регистрираните безработни в областта за деветте месецана предходната година. Размерът на средствата ще се изчислява по методикаутвърдена от министъра на труда и социалната политика.

С промените в Правилникасе регламентират условията и реда за ползване на новата насърчителна мярка почл. 46 а от закона. Тя предвижда на работодател, който разкрие работно място заобучение чрез работа (дуална система на обучение) да се предоставят средства засрока на обучението по професията и специалността, но за не повече от 36месеца. Размерът ще се определя в Националния план за действие по заетостта засъответната година.

Регламентират се иусловията и редът за отпускане на средства по Закона за насърчаване назаетостта под формата на схеми за минимална и държавна помощ при съобразяване сразпоредбите на Регламент (ЕС) № 1407/2013 и Регламент (ЕС) № 651/2014.

СПравилника се регламентират обхватът на дейностите, размерът на помощта ивъзстановяването на неправомерно получена минимална помощ.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега