Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бивши шефове от НЕК арестувани при акцията "Белене"

Бивши шефове от НЕК арестувани при акцията "Белене"

Трима души били арестувани в рамките на акция "Белене", започнала от ДАНС и прокуратурата, съобщи "Труд".

Трима души били арестувани в рамките на акция "Белене", започнала от ДАНС и прокуратурата, съобщи "Труд". За 24 часа били задържани бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) Крум Анастасов и Иво Лефтеров. Третият прибран в ареста за денонощие е Събин Събинов, изпълнителен директор на "Уорли Парсънс" - компанията, наета за упражняване на строителен надзор по проекта "Белене".

Засега прокуратурата е решила да не повдига обвинения, тъй като ще се изчака анализът на иззетите при акцията в петък документи. По време на операцията бяха претърсени 17 адреса, сред които офисите на "Уорли Парсънс" и българският подизпълнител "Риск Инженеринг" в София. Докато агентите на ДАНС извършваха обиските в София, техни колеги претърсвали и офиси на двете фирми на площадката на "Белене". Извършени са били и обиски в централите на НЕК и АЕЦ "Козлодуй".

Акцията била разпоредена от Софийската градска прокуратура, след като пристигнала информация от ДАНС, че се готви унищожаване на документи.Според източници на вестника държавното обвинение се готви да повдигне обвинения за безстопанственост и присвояване в особено големи размери. Причината - въпреки че има наложен мораториум върху строителството на втора атомна, държавната НЕК е продължила да плаща по близо 950 000 евро на месец за строителен надзор на "Уорли Парсънс" и българския подизпълнител "Риск Инженеринг".

Така за времето от налагането на мораториума държавата е платила неправомерно 14 млн. евро, смятат прокурорите.Решението за спиране на проекта бе взето от парламента на 29 март 2012 г. Според прокуратурата сам по себе си мораториумът се счита за "форсмажорно обстоятелство" и е достатъчно условие, за да се прекратят плащанията за строителен надзор. Обвинителите недоумяват защо се плаща за строителен надзор при спряно строителство. Във фактурите за платените суми пишело "нормални дейности".

По закон прекратяване на строителен обект става с т.нар. Акт 10. До момента не е установено НЕК да е издала такъв документ. Проверката ще покаже кой е виновен за това и дали умишлено държавата не е била ощетена от бездействие на длъжностни лица.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега