Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Био ли са биохраните у нас? БАБХ погва производители за измамни етикети

Био ли са биохраните у нас? БАБХ погва производители за измамни етикети

До каква степен етикетът "био" е сигурна гаранция за качеството и произхода на продукта, към който се ориентираме? Този въпрос си задава всеки един, взел решението на заложи на биохраната. След притеснителен сигнал, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масови проверки за евентуални измами с биохраните.

До каква степен етикетът "био" е сигурна гаранция за качеството и произхода на продукта, към който се ориентираме? Този въпрос си задава всеки един, взел решението на заложи на биохраната. След притеснителен сигнал, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масови проверки за евентуални измами с биохраните.

Биохраните се произвеждат по определени стандарти, според които биопродуктите трябва да са екологично контролирано произвеждани и не могат да бъдат генетично променяни, не могат да се използват конвенционални пестициди или изкуствени торове. Терминът е законово дефиниран от Европейският съюз.

И въпреки това, на пазара все още могат да се открият етикети с надпис "био", макар продуктът да е произведен извън технологиите за биопроизводство. Тези недостоверни етикети са привлекли вниманието на Европейската комисия, която алармира БАБХ за наличието на измами в бранша.

Едва около 2% от българските земеделци са сертифицирани като биопроизводители, макар над 70% от територията на страната ни да е подходяща за производството на биопродукти. На пазара ни се открива и внос, етикиран по европейските стандарти, но и тези продукти ще подлежат на проверки.

В биохраните не трябва да има радиоактивни и канцерогенни елементи, което налага използване на незамърсени почви и води за тяхното производство. Животните трябва да са отгледани без обичайната употреба на антибиотици и хормони на растеж и да бъдат хранени със здравословни биохрани. Съгласно Регламент (ЕО) № 834/2007 преработените храни следва да сеетикетират като биологични само когато всички или почти всички съставки отземеделски произход са биологични.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега