Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Биолог: Змиите у нас са опасни само ако ги закачаме

Биолог: Змиите у нас са опасни само ако ги закачаме

С началото на лятото зачестиха и сигналите за ухапвания от змии. Бум тази година няма, успокои биологът Радко Сертов в ефира на БНТ. Популациите не се различават от минали години. Просто с повишаването на температурите се срещат все повече влечуги.

С началото на лятото зачестиха и сигналите за ухапвания от змии. Бум тази година няма, успокои биологът Радко Сертов в ефира на БНТ. Популациите не се различават от минали години. Просто с повишаването на температурите се срещат все повече влечуги.

Сред най-разпространените опасни змии у нас са пепелянката и усойницата. Според специалистите, обаче, те не нападат, освен ако не са провокирани. "Обикновено змията бяга от хората. При шум тя се оттегля и много рядко се стига до директен контакт и тогава обикновено хората са виновни, защото те отиват да закачат змията", пояснява Сертов.  За да избегнем подобна близка среща, е добре да внимаваме къде стъпваме, да не проявяваме агресия към змията и да не оставяме колата/палатката отворени, докато летуваме.

Пепелянката е сравнително къса - до 80 см, ще я познаете по зигзагообразната линия и типичното рогче над устата ѝ. Среща се в ниските части, по полето и дори в населени места, където има изоставени сгради - там тя лови мишки. Усойницата, която е по-къса от пепелянката, също има зигзагообразна линия, а на цвят варива от сива до черна или понякога червеникава. Среща се по високите части, в планината. Дори някой от тези два вида да ви ухапе обаче, това може да не е чак толкова страшно.

"В България не са толкова опасни змиите. За един здрав човек, ухапване дори от пепелянка и усойница не може да причини смърт. И дори без серум - може да отшуми за няколко дни, с лека треска. Но при всички случаи, когато има ухапване, е редно да се потърси здравно заведение, където да се вземат съответните мерки", съветва Радко Сертов.

Съветът му е, ако бъдем ухапани и не познаваме вида на змията, да я снимаме, така че лекарят да се ориентира за какъв вид става дума и да се вземат съответните мерки. А ако все пак ви ухапе змия, най-добре е веднага да изстискате мястото на ухапването, да ограничите движението и възможно най-бързо - да посетите лекар.

Често хапят неотровни змии. Затова е хубаво да се идентифицира змията, за да може, ако е отровна - да се постави серум, ако не е - да не се слага серум, защото понякога противозмийският серум е доста по-опасен за човека от самата отрова на змията.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега