Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бойчев: Средства от курортите да се разходват за развитието на туризма

Бойчев: Средства от курортите да се разходват за развитието на туризма

Парламентът прие промените в Закона за туризма на първо четене.

Парламентът прие промените в Закона за туризма на първо четене. Дебатът обаче предизвика бурни разисквания. Една от най-провокативните теми бе зонирането, което да позволи на курортните комплекси да обособяват райони, където забраната за шум през нощта да не важи.

„Промените в Закона за туризма отговарят на съвременните нужди на този динамично развиващ се бранш. Акцентът са националните курорти. Те са много важна част от развитието на туризма“, каза народният представител Димитър Бойчев по време на дебатите в пленарна зала днес.

„Между първо и второ четене трябва да обърнем внимание, заедно с министерството и работна група, за продуктовото зониране. Аз съм скептичен, че тези разпоредби могат да заработят от гледна точка на това, че има изграден сграден фонд и не мисля, че могат да се създадат зони, извън регламентираното, ако става въпрос за нощни заведения извън обхвата на Закона за шума. Ако говорим за новосъздавани такива и новостроящи се курорти – да, но не мисля че тази разпоредба би сработила. Има други позитивни неща – намаляване на административната тежест, обединяване на националния регистър за туристически забележителности и възможност за развитието му, поддържане на инфраструктурата им“, каза още бургаският депутат.

"За мен всички разпоредби са положителни и ще дадат добра регламентация на този бизнес. Има намаляване на административната тежест. Но искам да видя текстове, които регламентират реинвестирането на средства в тези национални курорти. Курортите се намират на територията на общините, формират голяма част от бюджетите им. Ще дам пример със Слънчев бряг – емблема на летния ни туризъм, формира около 30% от бюджета на община Несебър. В тези курорти няма постоянно живеещи жители и те не са толкова атрактивни като избиратели на съответната община и кмет. При добронамереност на кмета се инвестира в инфраструктура. Слънчев бряг е вече на критичен минимум на поддържане – на алеите, на осветление и озеленяване. Това зависи от общината и е пожелателно. В сега действащите разпоредби на закона бюджетът се формира от туристическа дейност – туристически данък, като част от концесиите на плажове, които 40% влизат в бюджетите на общините – те трябва да се разходват за дейности, свързани с развитоето на туризма. Това на практика не го виждаме“, обърна внимание Димитър Бойчев, който е член на Комисията по икономическа политика и туризъм.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега