Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Борисов: Европа и Турция заедно ще дадат много по-голяма стабилност в този регион

Борисов: Европа и Турция заедно ще дадат много по-голяма стабилност в този регион

За спазване на поетите ангажименти от всички страни и за проява на истинска солидарност при разрешаване на проблемите, съпътстващи кризата с мигрантите в Европа, призоваха министър-председателите на България и Турция Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм след среща в Истанбул днес.

За спазване на поетитеангажименти от всички страни и за проява на истинска солидарност приразрешаване на проблемите, съпътстващи кризата с мигрантите в Европа, призовахаминистър-председателите на България и Турция Бойко Борисов и Бинали Йълдъръмслед среща в Истанбул днес. На нея бяха обсъдени отражението на кризата върху държавите,поставени на най-голям натиск, както и развитието на двустранните отношения.

"Ще направим всичко, което е посилите и възможностите ни да намалим товара на гърба на България. Съответнитени учреждения вече започнаха работа по този въпрос, надявам се, че тези усилияще дадат резултат в кратки срокове и по този начин ще облекчим България”,посочи премиерът Йълдъръм.

Бойко Борисов благодари за поетияангажимент за намаляване на мигрантския натиск върху страната ни и като дадепример с над 26-те хиляди „препятствани” преминавания на границата изтъкна, чена практика това и сега се случва. Той обаче подчерта, че двустраннитедоговорености няма да доведат до разрешаване на глобалния проблем и е крайновреме за общоевропейско решение и проява на истинска европейска солидарност несамо с най-уязвимите държави-членки, но и със съседите на ЕС.

"Ако ниегарантираме само границата си с Турция, кой ще гарантира гръцката, македонскатаграници? Надявам се реализмът да надделее над национализма и популизма”, каза премиерътБорисов. Той потвърди поддържаните ежедневни контакти по темата с мигрантите,но подчерта, че не иска разрешаването на проблема да бъде за сметка на Гърцияили Турция.

"Убеден съм, че Европа и Турция заедно ще дадат много по-голямастабилност в този регион”, каза българският министър-председател.Борисов посочи, че в моментаТурция, в която вече има над три милиона мигранти, препятства нова двумилионнабежанска вълна от Сирия.

"Ние в Европа трябва да си направим ясен анализ докогаТурция ще успява да ги спира, ако продължи неспазването на споразумението с ЕСза мигрантите”, смята министър-председателят Борисов.

"Поели сме ангажимент,гласували сме споразумение и с претенциите си на правови държави трябва даспазваме това, което сме поели като ангажимент. Когато сме имали претенции къмтурците, сме ги казвали", коментира той.

Предстоящите месеци премиерът Борисовопредели като изключително трудни, „но се надявам заедно, с воля от ЕС иТурция, да намерим изход от този застой и неспазване на споразуменията.Лошо-хубаво, това споразумение в пъти намали натиска към Европа. Аз бях на тозиСъвет, когато всичките – тогава 28 държави, гласувахме за това споразумение.Надявам се дипломатите да надделеят и да намерят решение, защото добра войнаняма. А не се ли реши по дипломатически път този конфликт, тя е неизбежна.Разбирам, че в Европа е много удобно като политическа кауза да извадиш борбатас мигрантите, много е удобно да кажеш, че ще ги върнеш там, откъдето са дошли,но не си представям как ще започнем да приемаме на летище София десетки хилядимигранти, които ни връщат от Европа. Нито ще приема вариант България да ебуферът между Турция и Европа”.

Премиерът Бинали Йълдъръм подчертаглобалното измерение на мигрантската криза и призова европейските лидери „даразберат, че настъпи времето да поемат повече отговорност във връзка смигрантите”. По думите му, от „жизненоважно значение” е в края на месецоктомври да влезе в сила споразумението между ЕС и Турция за либерализиране навизите.

„Ако споразуменията за реадмисия и за либерализиране на визовия режимне влязат в сила, това ще постави Европа в огромен риск”, заяви Йълдъръм.Премиерите Борисов и Йълдъръмобсъдиха и развитието на двустранните отношения, което определиха катоположително. Коментирани са конкретни възможности в областта на туризма,икономиката и енергетиката.

Министър-председателят Йълдъръмблагодари за солидарността, проявена от българското правителство и лично отпремиера Борисов, след опита за преврат в страната.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега