Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Британски лекари: Мит е, че прясното мляко влошава кашлицата

Британски лекари: Мит е, че прясното мляко влошава кашлицата

Този мит съществува от 1204 година.

Британски лекари опровергаха популярното твърдение, че прясното мляко влошава симптомите на настинка и грип като кашлица и хрема. Специалисти от лондонската болница "Royal Brompton" отхвърлят това схващане и насърчават родителите да не спират да дават от напитката на децата си, тъй като млечните продукти са полезни за костите на малчуганите.

Според "бабините поверия", прясното мляко увеличава отделянето на секрети и по този начин влошава симптомите на настинка или грип. Десетилетия наред педиатрите съветваха малки и големи да прекратят приема, докато не оздравеят. Д-р Иън Балфър-Лин обаче смята, че това са глупости, пише "Daily Mail".

По думите му, този мит съществува от 1204 година, когато твърдението се появява за първи път в трудовете на еврейски духовен водач и лечител. В последствие то се появява и в бестселърите на всеизвестният гуру д-р Спок. Две години, след като книгата му излиза, през 1948 година науката започва да опровергава мита. Той обаче е актуален и до днес.

Д-р Балфър-Лин пояснява, че млякото се преработва в храносмилателния тракт, по-точно в червата. Единственият начин млечните протеини да достигнат дихателната система е ако там има налична инфекция. Възможно е обаче при контакта на млякото със слюнката, която има мисията да го сгъстява, да се създаде усещане за полепване по носоглътката.

На практика млякото наистина става по-гъсто и лепкаво като консистенция, но това по никакъв начин не се отразява на секрецията при настинка, твърди експертът.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега