Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Британски учени: Перете дрехите си на 25 градуса, за не повече от половин час

Британски учени: Перете дрехите си на 25 градуса, за не повече от половин час

Едно от предимствата е, че дрехите отделят и по-малко замърсяващи природата микровлакна.

Дрехите трябва да се перат на 25 градуса по скалата на Целзий, за не повече от 30 минути, за да запазят цветовете и формата си за максимално дълго време. Това изчислиха британски учени от Университета в Лийдс.

Едно от предимствата на краткотрайното пране на по-ниска температура е, че дрехите отделят и по-малко микровлакна, които през канализацията достигат до водоемите и замърсяват околната среда, пише "Daily Mail", позовавайки се на откритията на екипа на експерта Луси Котън от Университета в Лийдс.

Изследването било проведено в партньорство с производител на перилни препарати в лабораторни условия, но били събрани и реални данни от доброволци. Една от целите било да се намери оптимално решение на проблемите, свързани с бързото захабяване на дрехите и зловредните ефекти на модата върху околната среда.

"Според потребителските проучвания, дрехите ни често губят формата, вида и комфорта си още след петото пране. Това означава, че сме склонни да ги изхвърлим още преди края на сезона, в който са закупени, много преди да сме се възползвали оптимално от тях", коментира Котън.

Най-лесният начин да удължим живота им, да спестим пари и да намалим ефекта си върху природата е като перем тъканите за по-кратко време, на по-ниска температура, добавя специалистът.

За целта на изследването, екипът използвал 8 ярко оцветени и 12 тъмни тениски, както и няколко съвсем обикновени перални машини за домашна употреба. Оптимални резултати били постигнати при 25 градуса Целзии и програма с продължителност 30 минути.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега