Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургазлии осъдиха държавата в Страсбург

Бургазлии осъдиха държавата в Страсбург

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да изплати обезщетения на четирима бургазлии заради забатачено разследване на инцидент, в който те са потърпевши, съобщи в. "24 часа".

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да изплати обезщетения на четирима бургазлии заради забатачено разследване на инцидент, в който те са потърпевши, съобщи в. "24 часа". Илия Славов, Любомир Стоянов, Костадин Богданов и Иван Вангелов, решили да си търсят правата докрай, ще получат общо 11 000 евро. Държавата трябва да заплати и разноските в размер на 1128 евро.Това решение е закономерен резултат след като повече от 9 г. държавното обвинение използва всякакви средства, за да спира производството, коментира адвокатът им Сава Каров.

По време на инцидента - 5 декември 2000 г. четиримата са били на възраст 21-22 г. Те отишли да ловят риба в язовир край с. Аспарухово, Карнобатско, стигнали до там с колата на Илия Стоев.По пътя към язовира никъде не видели надписи или табели, от които да разберат, че водоемът се стопанисва от частник. Още преди да започнат планирания риболов се появил въоръжен мъж, който с насочено оръжие им заповядал да легнат на земята. След това извикал по телефона подкрепление.

Когато на мястото пристигнал втори мъж, въоръженият му дал пушката си, а самият той грабнал сопа и започнал да млати младежите, които под насоченото дуло били заставени да лежат по очи.Най-тежко от побоя пострадал Илия Стоев - той се оказал със счупена ръка, сериозна травма получил и Любомир Стоянов, останалите двама се разминали с леки телесни увреждания. Освен това единият от мъжетe накарал Илия Стоев да отнесе акумулатора от колата си и чанта с инструменти в неговия автомобил.

Малко по-късно "арестуваните" били освободени от друг човек, явно шеф на първите двама.По случая е образувана преписка в полицейското управление, сезирана е и местната прокуратура. Едва след 4 месеца обаче е образувано следствено дело и то по изрично разпореждане на висшестоящата окръжна прокуратура.През следващите месеци следствени действия така и не са извършвани, рейонната прокуратура прехвърлила случая на окръжната, която пък отказала да образува наказателно производство за грабеж.

Преписката е върната в Карнобат, където събирала прах няколко години. Накрая делото е прекратено поради изтичане на давностния срок.В решението си Европейският съд по правата на човека отбелязва, че властите не са положили необходимите усилия, за да идентифицират извършителите и установят свидетелите на инцидента.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега