Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургазлийка загуби бебето си след раждане в домашни условия

Бургазлийка загуби бебето си след раждане в домашни условия

Бебето на 24-годишна студентка почина тази нощ при раждане, станало в дома й в к-с „Славейков”, съобщи Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас, цитиран от „Фокус”.

Бебето на 24-годишна студентка  почина тази нощ при раждане, станало  в дома й в к-с „Славейков”, съобщи Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас, цитиран от „Фокус”. Раждането е започнало в 02.00 през нощта, но родителите не са позвънили веднага на 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността. Раждането е продължило около четири часа, като първият сигнал на тел. 112 и на Центъра за спешна медицинска помощ е подаден в 5:59 ч.

Когато пристига кола на бърза помощ, лекарите установили, че майката е в добро състояние, но детето е мъртво. Родилката е настанена в отделение за наблюдение. Засега не се съобщават подробности за причините за смъртта на новороденото. „Винаги е имало смъртни случаи при новородените, откакто човечеството съществува. Въпросът е, че човешката цивилизация и медицината са направили така, че този процент да бъде намален до минимум, но не и до нула”, заяви Георги Паздеров.

"Нашата система на здравеопазване много често е обвинявана за този малък процент, който е останал, но е адски глупаво в ХХІ в. да си повишаваме сами процентът. Не може човек да поема отговорност, когато няма необходимите компетенции”, отбеляза още той. "Напоследък имаше една страхотна тенденция и по медиите, че майките имали право да избират къде да раждат. Според мен абсолютно категорично нямат право, защото става въпрос за човешки живот и в една цивилизована държава може да поеме отговорност само този, който притежава необходимите компетенции. Когато не притежаваш компетенции, няма как да поемеш отговорност и няма смисъл да се играе на ролетка”, категоричен беше директорът РЗИ Бургас и посъветва майките да не го правят.      

„За да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно раждането да се прави само и единствено в лечебни заведения”, коментира  здравният министър Десислава Атанасова във връзка със случая в Бургас. „Без аз да определям избора на хората къде да раждат, смятам, че си има законодателство и, за да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно това да се прави само и единствено в лечебни заведения. Винаги съм твърдяла, че изборът на жената трябва да се състои в това при кой лекар да роди и в кое лечебно заведение. Задължително трябва при проследяване на цялото раждане, да имаме истински специалисти. В противен случай ходът на всяко раждане е неизвестен и понякога той завършва с такъв фатален край”, каза министър Десислава Атанасова.

Припомняме, че в края на миналия месец Български хелзинкски комитет заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от името на бременна жена, която желае да роди у дома си, но не може свободно и сигурно да направи това, защото българското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения, а лекари и акушери, които асистират домашно раждане, носят административно-наказателна и наказателна отговорност.

БХК поиска съдът в Страсбург да задължи България да промени порочния си закон, който произволно принуждава жените да раждат институционализирано – само в болници, в които трябва да плащат, ако искат бащата да е до тях, в които са държани отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега