Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургас или Пловдив: Спортното министерство избира къде да строи стадион като за Мондиал

Бургас или Пловдив: Спортното министерство избира къде да строи стадион като за Мондиал

България ще кандидатства за домакинство на световното първенство по футбол през 2030 г.

България възнамерява да кандидатства за домакинство на световното първенство по футбол през 2030 г. с 2 или 3 стадиона. Две от съоръженията ще бъдат в София. Третото, в което ще инвестира държавата, обаче ще се намира извън столицата. Стадионът ще бъде построен най-вероятно в Бургас или Пловдив. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в ефира на bTV.

За да имаме шанс за домакинство, ведомството ще обнови националния стадион "Васил Левски" за около 30 млн. лева. Паралелно с това ще се работи по нов стадион, който да приема мачове на "лъвовете". Проектът обаче ще бъде изменен, за да побира публика от 40 000 души, какъвто е стандартът за мачове от Мондиала.

"Не бих казал, че идеята е екстравагантна, въпреки че на някои хора се струва нереалистична. Битката ще е много трудна, конкуренцията ще е жестока. Това е най-обичаното и популярното първенство в света. Много са силни конкурентите, но балканските страни заявяват ясно, че ще работят заедно по една такава кандидатура и че политически защитаваме общите си интереси на Балканите. Ние сме задължени да опитаме", коментира Кралев.

По думите му, единствената инвестиция, която държавата трябва да направи, е в два или три стадиона. С останалата необходима инфраструктура като летища, магистрали и хотели вече разполагаме. Спортният министър изрази оптимизъм, че до 2030 година има достатъчно време, за да бъдат реализирани необходимите проекти.

Той не се нае с предварителна прогноза са средствата, които ще бъдат вложени в развитието на инфраструктурата за бъдещо първенство, но заяви, че те ще се възвърнат, особено ако кандидатурата ни е успешна, тъй като домакинството би привлякло хиляди чуждестранни туристи.

"Ако не успеем, ще има възможност много интересни форуми и състезания да се провеждат на тези стадиони. Не можем в рамките на една седмица да се изчисли колко ще струва. Трябва да има среща на министрите с футболните централи на всяка една страна, за да установим реалният порядък на инвестициите", посочи Красен Кралев.

"Не можем да строим без да инвестираме. Всички искаме да имаме нов национален стадион. Откакто аз съм министър, тази тема постоянно циркулира в общественото пространство. Сега му дойде времето. Сега имаме друга перспектива, друг хоризонт. Защо не си позволим да помечтаем малко да си оправим футболната инфраструктура? Всяка инвестиция в спортно съоръжение си струва, защото става въпрос за здравето на българите, за развитието на спорта", каза Кралев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега