Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургас се включва в отбелязването на Деня за борба с хипертонията

Бургас се включва в отбелязването на Деня за борба с хипертонията

Бургас ще се включи в националната информационна кампания “Здравословно тегло - здравословно кръвно налягане”. Тя е посветена на Световния ден за борба с хипертонията (17-и май). Днес в 9 български града ще бъдат разположени пунктове за безплатна медицинска консултация. Те ще бъдат на разположение на гражданите между 10 и 16 часа в неделя.

Бургас ще се включи в националната информационна кампания “Здравословно тегло - здравословно кръвно налягане”. Тя е посветена на Световния ден за борба с хипертонията (17-и май). Днес в 9 български града ще бъдат разположени пунктове за безплатна медицинска консултация. Те ще бъдат на разположение на гражданите между 10 и 16 часа в неделя.

По традиция от 2005 година насам, на 17 май Световната Лига по Хипертония чества Световния ден на хипертонията с цел да информира хората по света за опасността от заболяването, високата смъртност, до която води и начините за превенция.

Пунктът в Бургас ще намерите пред сградата на Общината. Там всеки желаещ ще има възможността да се информира по проблемите на АХ и МетС, консултантите ще измерват коремна обиколка и кръвно налягане, и ще извършват отчитане на предсърдно мъждене със сертифицирана и световно призната швейцарска техника Microlife, препоръчана и клинично одобрена от Българска Лига по Хипертония и Българското кардиологично дружество.

Артериалната хипертония (АХ) е водещият глобален риск за смъртност, отговорен за 9.4 милиона отнети човешки живота годишно. Тя е причина  за  мозъчни инсулти, сърдечни инфаркти, за сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт. България е с честота на хипертонията около 55% при средна за Европа 30-45%. У нас хипертониците са около 2 милиона, като адекватно лекувани, с постигнат контрол в последните години, са около 37%.

Адекватното лечение на АХ удължава живота. Снижението на систолното артериално налягане с 12 mm/Hg за 10г. спасява от смърт 1 от 11 лекувани пациенти, понижава честотата на мозъчния инсулт с 35-40%, на миокардния инфаркт с 20-25% и на сърдечната недостатъчност с 50%. Един от начините на превенция е регулирането на теглото.   

Още през 2002-ра година Световната здравна организация алармира, че  световната епидемия от нарастване на сърдечносъдовите заболявания е свързана с нарастване броя на лицата с наднормено тегло и затлъстяване. Над 1 милиард от хората по света са с наднормено тегло, от тях 400 милиона - със затлъстяване. Затлъстяването е проблем и сред подрастващите. В света се отчита, че 1 от 6 деца е със свръхтегло, а в САЩ - 1 от 3.  

По данни на Българското ендокринологично дружество, затлъстяване у нас имат 34,93% от населението ≥ 20 г., а наднормено тегло - 38,95%. Това означава, че всеки втори български мъж (45%) и всяка трета българска жена (32,4%) между 30-60 години е с наднормено тегло. По-тревожен е фактът, че 40% от българските деца (21,9% от момчетата и 17,7% от момичетата между 5-17 години) са с наднормено тегло или затлъстяване.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега