Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургас се потапя в атмосферата на японския Летен фестивал на звездите

Бургас се потапя в атмосферата на японския Летен фестивал на звездите

Участниците от Балкански летен лагер по японски език, организиран от СУ "Св. Климент Охридски", ще ни разкажат легендата за любовта за пастира и тъкачката, която се предава от незапомнени времена в Страната на изгряващото слънце.

В края на тази седмица бургазлии и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на японския Летен фестивал на звездите - Танабата. Участниците от Балкански летен лагер по японски език, организиран от СУ "Св. Климент Охридски", ще ни разкажат легендата за любовта за пастира и тъкачката, която се предава от незапомнени времена в Страната на изгряващото слънце.

Според преданието, принцеса Орихиме била дъщеря на Тентей - Кралят на небето и Вселената. Момичето тъчало прелестни одежди край реката Аманогава (Млечния път). Тежкият ежедневен труд не позволявали на девойката да срещне някого и да се влюби, което силно я натъжавало. Притеснен за нея, баща й уредил тя да се срещне с Хикобоши - пастир, който живеел и работел на другия бряг на реката.

Щом се срещнали, двамата мигновено се влюбили и скоро след това минали под венчилото. Но бракът попречил на техните задължения - Орихиме спряла да тъче платното си, а кравите на Хикобоши се пръснали из цялото небе. Ядосан, Крал Тентей разделил двамата влюбени, представени от звездите Вега и Алтаир. Между тях бил целия Млечния път. За да утеши поне малко разбитото сърце на дъщеря си, умиленият баща позволил на двамата съпрузи да се срещнат веднъж в годината, за една единствена нощ, в седмия ден, на седмия лунен месец.

Преданието, както и фестивалът, по произход са китайски, но от векове са интерпретирани в японската култура. В него се преплитат фолклорни предания и реални астрономически явления. Като честване Лунният фестивал е въведен от Императрица Кокен през 755 година. Датата на фестивала е подвижна, но празненствата винаги започват на 7-ми юли по Грегорианския календар.

Студентите от университетите в Букурещ, Белград, Скопие, Анкара, Велико Търново и София, изучаващи японски език, са подготвили различни забавления и дейности, с които да запознаят жителите и гостите на града със съкровищницата на Японската култура. Мястото е площадът пред Община Бургас, датата е 8-ми юли, от 18 часа.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега