Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургас чества 3 март с клетвата на Апостола на Свободата

Бургас чества 3 март с клетвата на Апостола на Свободата

На площада бургазлии ще видят още пресъздадени образите на Дякон Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Панайот Хитов, Райна Княгиня, Иван Вазов и полк. Лермонтов с неговите драгуни, които ще ги канят да станат част от "всенародното съзаклятие".

И тази година Бургас ще посрещне националния празник 3 март с историческа възстановка. Този път над 200 души ще влязат в ролята на четници, войводи, революционери и възрожденци, и ще пресъздадат един от най-силните моменти в борбите на българите за национално освобождение - учредяване на комитетите на Вътрешната революционна организация от Апостола на Свободата и полагане от членовете им на т.нар. Народна клетва на Васил Левски.

Възстановката на на този героичен епизод от българската възрожденска история ще бъде на 3 март от 12.00 часа на площад "Св. Св. Кирил и Методий" и е част от програмата на Община Бургас за честване на националния празник. В нея може да се включи всеки желаещ, като облече народна носия или четническа униформа.

Участниците в събитието  ще бъдат с униформи и реквизит, представящи периода на четническото и революционното движение, както и от Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. На площада бургазлии ще видят още пресъздадени образите на Дякон Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Панайот Хитов, Райна Княгиня, Иван Вазов и полк. Лермонтов с неговите драгуни, които ще ги канят да станат част от "всенародното съзаклятие".

В събитието ще вземат участие актьорите Юрий Ангелов, Валери Еличов, Невена Николова, Златко Ангелов, Никола Парашкевов, Пламен Каров, Младежка театрална група "Валери и приятели", ученици от ПГЕЕ "Константин Фотинов", ГПНЕ "Гьоте", ОУ "Георги Бенковски", ДГ "Райна Княгиня" и изпълнители от ФА "Странджа", ФТА "Никола Гинов", ФТА "Лазур" и др.

Преди всеки да изрече клетвата на Апостола, ще може да се закълне пред кръста, камата и револвера да служи на Отечеството и ще получи картичка с лика на български революционер или възрожденец, която трябва да бъде подпечатана с копие на оригиналния печат на Българския революционен централен комитет.

На площада гордо ще се вее знамето на Райна Княгиня "Свобода или смърть", а бургазлии ще могат да оставят своето послание за празника и родината в Книга на Свободата. След това всеки ще може собственоръчно да изсече монета с българския лъв и надписа "Свободна България", която да вземе със себе си за спомен.

След клетвата, в 12.30 часа ще започне големият празничен концерт "Да живее свободата". В него ще вземат участие народните певци Николина Чакърдъкова и Боби Шапков, изпълнителите от Неврокопския танцов ансамбъл, хор "Милка Стоева" с художествен ръководител Светла Стоева, Народен хор "Трепетлика" с художествен ръководител Пепа Запрянова, хор за патриотични песни при ПГЕЕ "Константин Фотинов" с ръководител Димитринка Радева и др.

Водещ на събитието, посветено на 139 години от Освобождението на България, ще бъде популярният и обичан български актьор Стойко Пеев, който ще влезе в образа на легендарния войвода Панайот Хитов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега