Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургас ще отбележи 68 години от рождението на Емил Чакъров

Бургас ще отбележи 68 години от рождението на Емил Чакъров

Програмата стартира на 26 юни с мултимедиен концерт от 21 часа в Летния театър. Входът е свободен, а продукцията се реализира от Националното училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров".

С поредица от събития в последните дни на юни Бургас ще отбележи 68 години от рождението на гениалния български музикант и диригент Емил Чакъров. Програмата стартира на 26 юни  с мултимедиен концерт от 21 часа в Летния театър. Входът е свободен, а продукцията се реализира от Националното училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров".

Уникалният концерт, посветен на Емил Чакъров, е озаглавен  "Непреходното". Негов режисьор е Христо Симеонов. На сцената ще демонстрират своя талант солистите  Весела Коршутова, Галя Димитрова, Михаела Тенев - Мишел, Стефан Якимов, Кристиян Кънев, Иво Василев,  Александър Стаматов и Иво Гичев.

В мултимедийния спектакъл участие ще вземат и децата от класовете по Класически балет. Чрез силата на словото, своето майсторство ще покажат младите артисти от специалност "Актьорско майсторство". В програмата на концерта са включени класически произведения, творби от обработения фолклор, от жанровете поп и рок. 

Изящество, талант и красота ще споделят с публиката Камерен оркестър с диригент Петя Тончева, Младежки хор с диригент Анета Данаилова и Вокален ансамбъл "Фортисимо" с педагог Милена Добрева.

Програмата за честване на годишнината от рождението на големия диригент продължава на 29 юни с ретроспективната изложба "Животът на Емил Чакъров". Тя ще отвори врати за посетителите при вход свободен от 18.00 часа в галерия-музей "Георги Баев" на бул. "Демокрация". Отново там ще бъдат излъчени новогодишни концерти на Национален фестивален оркестър от периода 1987 - 1990 г., под диригентството на Емил Чакъров.

Емил Чакъров е роден в Бургас през 1948 г. За първи път хваща диригентската палка на единадесетгодишна възраст. Когато е на петнайсет, той започва да изучава дирижиране в Софийската консерватория и осем години по-късно е най-младият лауреат на конкурса по дирижиране Херберт фон Караян в Берлин. Впоследствие става негов асистент в оперните продукции в Залцбург и Берлин. Дирижира в целия свят, като през септември 1989 е обявен за постоянен гост-диригент на Ленинградския симфоничен оркестър.

Чакъров е добре познат като оперен диригент, появява се на пулта на Ковънт гардън, Лондон ("Евгений Онегин"), Метрополитан, Ню Йорк ("Севилският бръснар"), Maggio musicale fiorentino ("Танхойзер"), Миланската Ла скала, Сан Карло, Неапол ("Кармен"), Ла Фениче, Венеция ("Бохеми") и Хюстън, САЩ ("Борис Годунов", "Аида"). Емил Чакъров умира през 1991 г. на 43-годишна възраст в болница в Париж.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега