Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаски деца приготвиха вкусна и здравословна "Кутия за обяд"

Бургаски деца приготвиха вкусна и здравословна "Кутия за обяд"

Пременени в престилки, с измити ръце, запретнати ръкави и широки усмивки, малките ученици показаха, че може и да са първокласници, но имат данни да се превърнат и в първокласни кулинари.

Здравословната храна може да бъде и много вкусна. Това откриха 15 бургаски деца в рамките на кулинарната работилница за първокласници „Кутия за обяд“. С помощта на своите родители те приготвиха апетитни солени мъфини, закуска с овесени ядки и плодове, както и лаваш с пюре от авокадо.

Работилницата бе своеобразен подарък за децата от екипа на бургаския Кулинарен клуб „Амко“ по случай първия учебен ден. Пременени в престилки, с измити ръце, запретнати ръкави и широки усмивки, малките ученици показаха, че може и да са първокласници, но имат данни да се превърнат и в първокласни кулинари. На въпроса на водещата – Елина Чекаларова, координатор на Фондация „За храната“ в Бургас, какво трябва да имат в кутията си за обяд, децата непоколебимо отвърнаха „плодове и зеленчуци“.

Придържайки се към това златно правило, първата им задача бе да подготвят солени мъфини с моркови и тиквички, с помощта на своите майки и бащи. Любимото лакомство в здравословен и полезен вариант се оказа и същинско забавление за любопитните ученици, които с интерес проследиха всички стъпки.

Докато очакваха мъфините да се опекат, децата сами си приготвиха и зърнена закуска с овесени ядки, чия, плодове, кисело мляко и мед, след което опитаха и от подобния на питки за дюнер хляб лаваш, приготвен с авокадо, моркови, краставица и сирене. Един от най-ценните уроци за малчуганите бе, че всяка любима рецепта за „вредна храна“ може да бъде променена, така че да съдържа полезни съставки, без да загуби апетитния си вид и вкуса си.

Работилницата бе полезна и за самите родители, които научиха повече за най-важните хранителни групи, които трябва да бъдат част от менюто на децата, за да се справят с предизвикателството на първите дни в училище.

„Първокласниците за първи път се сблъскват с този тип усилен мисловен труд. Все още неукрепналият им детски организъм има специфични нужди в този период, особено предвид настъпващата есен и предизвикателствата за тялото на преходните сезони. За да им помогнем да се адаптират е важно да им осигурим достатъчно витамини, минерали и мастни киселини, каквито се съдържат в семената, ядките и някои зеленчуци. Те са важни и за по-големите ученици, които на свой ред трябва да се справят с все по-сложните си уроци“, сподели Чекаларова.

На раздяла, екипът на Кулинарен клуб „Амко“ обеща на децата още много забавни занимания в кухнята, но специалистите по здравословно хранене споделиха, че предстоят и работилници за възрастни. В последния уикенд на септември ще се състои и уъркшоп, посветен на сезона на зимнината. Неговото мото е „Гурме лютеница за заети момичета“, а записванията започват в понеделник на страницата на клуба във Facebook.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега