Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаски деца се учат как да изработват мартеници по старинни техники

Бургаски деца се учат как да изработват мартеници по старинни техники

Този уикенд, бургаските деца ще имат възможността да се научат как да изработват мартеници по старинни техники. Работилницата ще се проведе на 22 и 23 февруари в галерия „Богориди“ и ще работи от 11 до 16 часа в почивните дни, като заниманията за децата ще бъдат напълно безплатни. Инициативата се провежда под мотото „Мартеницата – традиционна и модерна“.

Този уикенд, бургаските деца ще имат възможността да се научаткак да изработват мартеници по старинни техники. Работилницата ще се проведе на22 и 23 февруари в галерия „Богориди“ и ще работи от 11 до 16 часа в почивнитедни, като заниманията за децата ще бъдат напълно безплатни. Инициативата сепровежда под мотото „Мартеницата – традиционна и модерна“.

Организаторите на ателието са си поставили за цел даприпомнят традицията на българската мартеница, която като че ли напоследък смепозабравили покрай пъстрите, луксозни нанизи от мъниста, продавани по сергиите.В работилницата, малчуганите ще могат да открият как да съчетават стариннитетехники с модерните, иновативни идеи.

Представителите на творческо ателие СедянкаТА ще импокажат традиционните техники кене, совалкова дантела, фриволите. Посетителитена галерията ще имат възможността да изработят своя оригинална мартеница илипросто да разгледат колекцията от традиционни и модерни образци.

Събитието се организира от бургаския клуб „Творци“, съвместнос Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, Регионаленакадемичен център – Бургас и с финансовата подкрепа на народните представителиот ГЕРБ в Бургаска област. Събраните средства от продажбата на мартенички ще санасочени за занимания на деца от Ресурсен център Бургас.

От клуб „Творец“ припомнят легендата за мартеницата:

Трябва да се знае и помни онова старо време, когато Аспарухбил на десния бряг на Дунав. Брат му Баян и сестра му Хуба го чакали на левиябряг на реката и търсели брод за България. Вързали края на бяло кълбо за кракана сокола, за да полети и им покаже брода, по който да минат. Хазарска стрелапронизала Баян. Бликнала алена кръв и обагрила бялата връв, която трябвало дапослужи като знак за Аспарух, че свидните му брат и сестра идват при него. Следкато получил скъпата вест, Аспарух късал конци от бяло-червената нишка, вързвалги на ръцете на войниците си  и повтарял:

НИШКАТА, КОЯТО НИ СВЪРЗВА ДА НЕ СЕПРЕКЪСВА НИКОГА! ДА СМЕ ЗДРАВИ! ДА СМЕ ВЕСЕЛИ! ДА СМЕ ЩАСТЛИВИ! ДА СМЕ БЪЛГАРИ!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега