Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаски лекари спасиха живота и ръката на мъж след инцидент с електрически трион

Бургаски лекари спасиха живота и ръката на мъж след инцидент с електрически трион

Инцидентът, при който е пострадал пациентът, е бил реална заплаха за живота му.

Бургаски съдови хирурзи и ортопеди на мъж от Камено да заживее втори живот, след тежък инцидент с електрически трион. 31-годишният пострадал като прерязал ръката си с високооборотен дисков циркулярен трион. Травмата била съчетана, като ръката е прерязана до костта, разрязани били мускули, нерви и съдове, включително магистралната артерия и дълбоките вени, отговарящи за кръвоснабдяването на крайника. 

Мъжът бил приет по спешност в УМБАЛ "Дева Мария", където бил приет в Клиниката по съдова хирургия от началника - доц. д-р Борислав Денчев, д.м. Опитният съдов хирург свикал спешен екип от съдови хирурзи и ортопеди и привел пациента в операционна зала за животоспасяваща операция. Минути по-късно, комбиниран екип в състав доц. д-р Борислав Денчев и д-р Елена Домусчиева от Клиниката по съдова хирургия, д-р Стоян Минчев и д-р Димитър Илков от Клиниката по ортопедия и травматология, както и д-р Стоян Милушев  от Отделението по анестезиология и интензивно лечение, започнали борбата за спасяването на живота и ръката на младия мъж.

"При извършената ревизия беше установено размачкване и разкъсване на кожа и подкожие, мускулни групи, два магистрални нервна и два магистрални съда - артерия и брахиални вени. Първо се пристъпи към съдовата реконструкция, защото тя е най-важна- ако една ръка бъде лишена от артериално кръвоснабдяване, ние я губим при всяко положение. Наложи се извършване на автовенозна интерпозиция, което на обикновен език означава байпас на ръката“, разказа доц. д-р Денчев.

След като кървенето е овладяно, съдовите хирурзи взели вена от крака на пациента и я присадили в лявата ръка, като по този начин възстановили артериалната циркулация. Взимането на вена от крака няма да доведе до никакви проблеми за самия крак, категорични са специалистите. Те успели да възстановят и част от вените на ръката по  хирургично-реконструктивен способ. Веднага след това ортопедите започнали възстановяване на нервите, тъй като били засегнати два моторни и един сензорен нерв. Направена била пластика на важни мускули, пластика на повърхностните тъкани, като накрая специалистите поставили ръката в гипсова шина.

Операцията продължила повече от четири часа, като ръката на мъжа била спасена, а прогнозите за пълно възстановяване са оптимистични. Година-година и половина ще отнеме терапията, но след това пациентът има реален шанс да води пълноценен живот. Той вече е изписан и е у дома си.

"Инцидентът, при който е пострадал пациентът, е бил реална заплаха за живота му. При артериална травма, заради помпената функция на сърцето, смъртта настъпва за минута и половина- две, ако не бъде спряно кървенето", обяснява доц. д-р Денчев. За късмет свидетелите на инцидента са реагирали адекватно и са съобразили да сложат турникет от подръчни материали, с който е било овладяно острото артериално кървене.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега