Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаски прокурори с близо 20 предложения за промяна за законодателната уредба

Бургаски прокурори с близо 20 предложения за промяна за законодателната уредба

Близо 20 предложения за промяна за законодателната уредба са залегнали в отчетния доклад за дейността на прокурорите от Апелативен район – Бургас за 2018 г. съобщи по време на среща с медиите Административния ръководител на Апелативната прокуратура в града Любомир Петров. Той заместниците му Иванка Козарова и Йовита Григорова оповестиха и данните от отчетния доклад за изминалата година.

Близо20 предложения за промяна за законодателната уредба са залегнали в отчетниядоклад за дейността на прокурорите от Апелативен район – Бургас за 2018 г.съобщи по време на среща с медиите Административния ръководител на Апелативнатапрокуратура в града Любомир Петров. Той заместниците му  Иванка Козарова и Йовита Григороваоповестиха и данните от отчетния доклад за изминалата година.

Петров съобщи, че прокурорите считат, че леките наказания на подсъдимите лица,които се възползват от предоставената им възможност делата им да преминават пореда на съкратеното съдебно следствие, нарушават принципите за справедливост ииндивидуализация на наказанието, съобразно тежестта на престъплението и степента наобществена опасност на дееца, като често не водят до налагането на справедливинаказания. Такава привилегия подсъдимите лица получават дори и в случаите, вкоито по време на цялото досъдебно производство не признават вината си и с нищоне допринасят за по-бързото приключване на предварителното разследване, а напрактика с действията си го затрудняват.

Той добави, че по добър ефект може дабъде постигнат чрез изменение на разпоредбата на чл.58 а, ал.1 от НК, при коетозаконовата редукция да не е конкретно определена за всички случай (винаги с 1/3),а да бъде определена в параметри, зависещи от процесуалното поведение наобвиняемото лице във всеки конкретен случай. Според прокурор Петров също така ередно от приложното поле на чл.78а от НК да се изключат всички деяния, с коитоса причинени телесни увреждания, а не само тежките телесни повреди и настъпиласмърт. В тази връзка е направено предложение да бъде изменена Разпоредбата начл.78а, ал.7 от НК.

Той даде пример със случая, при който шведски туристнападна камериерка в к.к. „Слънчев бряг“ и с други случаи на причинени лекителесни повреди по хулигански подбуди, за които се предвижда наказание до 3 г.„лишаване от свобода“ и вместо наказателна бе реализирана административнаотговорност по реда на чл.78а от НК с налагане на „глоби“. „Тези случаипредизвикаха възмущение в обществото, поради неоправдано ниските и тоадминистративни санкции, наложени на извършителите. Чрез налагането на подобнисанкции се губи и превантивния ефект на наказанията, както и поправителния имефект. За нас е обществено неоправдано, за престъпления против телеснатанеприкосновеност на гражданите, да се налагат глоби – човешкия живот и здравене могат да се съизмерят с пари. Адекватна за такива престъпления санкция, биследвало да е именно наказание лишаване от свобода, дори и когато е законовообусловено с отлагане на изпълнението на наказанието за подходящ изпитателенсрок.“, каза още Петров.

Той счита, че сеналага и съществено увеличение на санкциите за престъпления по чл.278в от НК –противозаконно унищожаване или повреждане на защитена територия илиместообитание. Към днешна дата предвидените в тази разпоредба наказания – „лишаванеот свобода“ за срок до три години или „пробация“, както и „глоба“, не могат даизпълнят целите нито на специалната, нито на генералната превенция, най-вечепредвид съществения вредоносен и непоправим резултат от тези престъпления.

Другопредложение залегнало в отчетния доклад е при изчерпателното изброяване в разпоредбата на чл.131, ал.2 отНК на категорията лица – обект на защита от посегателство срещу телесната имнеприкосновеност и интегритет, в посочената норма да бъдат включени ислужителите на ГД „ИН“, както и пробационните служители, които ежедневно са в контакт с осъдени или задържани лица, апосегателствата над тях да се квалифицират по чл.131, ал.1, т.1 от НК. В тозиред на мисли, удачен законодателен подход би бил включването в споменататапо-горе група и на социалнитеработници, както и на медицински лица, предвид честите посегателства върху тях, осъществявани при или по повод изпълнениена службата или функцията им.

Прокурор Петров съобщи, че данни от отчетниядоклад за 2018 г. сочат, че е значително занижен процентът на отменените актовена прокурорите от Апелативна прокуратура – Бургас през последните две години,съответно от 13-14% за 2015 г. и 2016 г. на 5,48 % за 2017 г. и 6% за 2018 г.,като този показател е чувствително подобрен над 2 пъти и е показателен запо-доброто качество на работа на прокурорите от АП-Бургас. Процентът напотвърдените актове продължава да е много висок – 94% (отменени са само 9прокурорски акта). Той добави, че е радващ сравнително високия брой и процентна бързите производства през последните години, в пъти повече от преди 2015 г.Проведените през годината 2 656 бързи производства (над 2 600 са те и презпредходните три години), са много сериозен ресурс за ускоряване и поевтиняванена наказателния процес.

Особено сериозен е ръстът на бързите производства врегиона на Окръжна прокуратура – Сливен, с над 10%.Прокурор Петров каза още, че даннитепоказват отлична срочност на прокурорите от апелативния район при произнасяниятапо преписките през 2018 г., като в срок до 1 месец са постановени общо 27 137прокурорски акта, което съставлява 98.83% от общия брой актове, в срок над 1месец са постановени общо 320 бр. акта. Много добра е срочността при решаванена досъдебните производства от прокурорите, като също се забелязва положителнатенденция в тази насока. През отчетния период в прокуратурите от апелативниярайон, броят на просрочените произнасяния е 70 и съставлява едва 0.36% от всички решени 19 546 дела. Прокурор Петров отличи даннитесочещи, че върнати за допълнително разследване през настоящия отчетен период са93 досъдебни производства (ДП), срещу 147 върнати ДП за 2017 г., или намалениес 54 върнати дела (с 36,73 %) спрямо 2017 г. и намаление с 89 върнати дела спрямо2016 г. Така, този много важен показател за прокурорската дейност е значителноподобрен.

Подобрение в дейността на прокурорите от апелативния район има и поотношение броя на влезлите в сила оправдателните присъди, които през 2018 г. саобщо 60, като се констатира намаление с 18 оправдателни присъди или с 23,06 %спрямо 2017 г. и намаление с 6 оправдателни присъди или с 9,09 % спрямо 2016 г.Относителният дял на оправданите лица, с влезли в сила оправдателни присъдипрез 2018 г. спрямо всички лица с постановен окончателен съдебен акт е 1,39 %,срещу 1,78 % за 2017 г. Прокурор Петров добави, че е радващо, че този показателе под 2% през последните три години.

Прокурор Петров отчете и много добри показателите на делата за корупционни престъпления, въпрекизаконодателните промени и компетентността само на Специализираната прокуратурапо част от тях. Наблюдаванитедела през отчетния период са били 343. Осъдените и санкционирани лица с влязъл в законна сила съдебен акт през2018г. са били общо 56 (при 53 за 2017г. и 35 лица за 2016г.), а оправданителица с влязъл в законна сила съдебен акт са само 3 (5 лица за 2017г.). Прокурор Петров отчете и отличен резултат отработата по Надзора за законност. Общият брой подадени предложения по този надзор през отчетнатагодина е 79 срещу 62 за 2017 г. или увеличение с 27.42%. От тях са разгледани70 предложения, като само едно не е уважено. През последните години е активирана и дейността по Гражданско-съдебниянадзор и резултатите са много добри.

През 2018 г. прокурорите в апелативниярайон са предявили общо 82 иска, като са разгледани от съдилищата 79 иска ивсички са уважени, което е показателно за високото им качество и обоснованост.Прокурор Петров отчете и твърдесъществен ръст в показателите по делата по чл.83а-е от ЗАНН. През 2018 г. зарайона на Апелативната прокуратура са внесени 22 предложения срещу 22юридически лица по чл.83б от ЗАНН, като през 2018 г. са влезли в сила 9 решенияна съда срещу 9 юридически лица, като размера на постановената санкция е 1 877 518лв. – два пъти повече от предходната година.

Това са близо 2 000 000лв., които ще влязат в държавния бюджет само по тази дейност на прокурорите отапелативен район Бургас.Г-жа Козарова и г-жа Григороваотчетоха отлични резултати и в ръководените от тях надзори – този по„Изпълнения на наказанията“ и „Международно-правно сътрудничесто“. Отчетена беи отличната работа през годината на пресцентъра на Апелативна прокуратура –Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега