Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаският апелативен съд потвърди екстрадицията на руснака Митрадевананда

Бургаският апелативен съд потвърди екстрадицията на руснака Митрадевананда

БАС не уважи жалбата на издирвания Свами, които твърди, че наказателното преследване срещу него в Русия е във връзка с политическите му убеждения и религиозност.

Състав на Бургаския апелативен съд потвърди решение наОС – Бургас, с което е допусната екстрадицията на руския гражданинМитрадевананда Свами. Той е издирван от съдебните власти на Рускатафедерация за престъпления срещу лица ненавършили 14 години – причиняване нафизически и психически страдания, чрез системно нанасяне на побой и другинасилствени действия, извършени по отношение на непълнолетно дете в безпомощносъстояние, от група лица след предварителен сговор и за насилствени действия отсексуален характер спрямо лице, в безпомощно състояние, ненавършило 14 години.

В искането за екстрадиция от страна на руските власти се посочва, че лицето е лидерна криминална група, създадена с цел набиране на жени от Русия, Украйна иБеларус през Интернет. Момичетата са принуждавани да прекратят всякаквиконтакти с техните близки, да имат сексуални отношения с лицето, да участватвъв филми с порнографско съдържание и да проституират в Европа, САЩ и Мексико.Престъпленията, за които предстои  да сеизправи пред съда имат аналог и в Българския наказателен кодекс, като даблудство наказанието е от 3 до 15 години лишаване от свобода.

БАС не уважи жалбата на издирванияСвами, които твърди, че наказателното преследване срещу него в Русия е въввръзка с политическите му убеждения и религиозност.Престъпленията, заради които се иска екстрадиция наиздирваното лице, не се смятат за политически, нито за военни, е становището навъззивния състав.

Освен това от Генералната прокуратура на Руската федерация саполучени гаранции за неговата неприкосновеност и не са налице основания да сепрецени, че има риск да бъде наказан заради своите религиозни или политическиубеждения.

Втората инстанция отхвърли и искането за преюдициалнозапитване до съда в Люксембург, като се аргументира с препоръките дадени отСъда на Европейския съюз към националните юрисдикции относно отправянето наподобни запитвания.  На днешното заседание бяха допуснани за разпитдоведени от защитата свидетели - Татяна К. и Анастасия Г. които заявиха, че сачаст от организацията на Свами.

В решението на съда се посочва, че от показанията имне може да се направи обоснован извод, че са били подложени на насилственидействия заради религиозните си убеждения, нито че на такива репресии е билподложен издирвания или негови близки. Въззивният състав счита, че са налице всички законовиоснования за допускане на исканата от Руската федерация екстрадиция.

Съдътпотвърди и мярката за неотклонение „задържане под стража“ до фактическото мупредаване на Митрадевананда Свами на съдебните власти в Русия.Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега