Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаско сопрано обра овациите на Фестивала на изкуствата "Карпатски простор"

Бургаско сопрано обра овациите на Фестивала на изкуствата "Карпатски простор"

Мария Цветкова – Маджарова беше първата българка, взела участие във фестивала.

Сопраното на Държавна опера – Бургас МарияЦветкова – Маджарова предизвика бурни овации на тазгодишния Фестивал наизкуствата „Карпатски простор“, който се проведе между 3 и 5 в Ивано-Франковск,Украйна. Гласовитата бургазлийка, която беше включена в програмата заизпълнители на класическа музика, беше избрана за тазгодишния любимец наоркестъра на фестивала.

„Изключително съм щастлива, защото бях там за първи пъти никой не ме познаваше, а ми оказаха такава висока чест! Когато попитах накакво дължа тази чест, те казаха, че аз съм била певицата-музикант, проявиласъм ювелирност в изпълнението си“, сподели Мария Цветкова при завръщането си.

Солисткатана Държавна опера – Бургас беше първата българка, взела участие във фестивала„Карпатски простор“. Във фестивалната програма тя участва в концерт насолистите на всички национални театри на държавите-участнички и изпълни ариятана Маргарита от операта „Фауст“ на Гуно и арията на Мими от „Бохеми“ на Пучини.Представянето на Мария Цветкова е впечатлило организаторите на фестивала и тевече са я поканили за следващото му издание.

Международниятфестивал „Карпатски простор“ е дело на директора на Киевската оперета, който еродом от града-домакин Ивано-Франковск. Тридневното събитие е разположено надесет сцени, дислоцирани на различни места в града – дори в изоставени фабрики,жп депо, речна гара и др. В него са застъпени всички видове изкуство –класическа музика, рок и поп, изобразително изкуство и скулптура, стийт арт,танцово изкуство и литература.

Тази година фестивалът е приел участници отИталия, Китай, Финландия, Норвегия, Грузия, Беларус, Азърбайджан, Армения,Словакия, Чехия, Австрия, Румъния, Сърбия и много други. В концерта, в койтоМария Цветкова представи Държавна опера – Бургас, са взели участие трима главнидиригенти – на киевската и лвовската опера и на киевската оперета, както идиригентът на театъра на Ивано-Франковск.

„На концерта за първи път чухукраинска класическа музика. Изключително съм впечатлена! Също така съмочарована от възторжената публика – залата беше препълнена! Освен в залата,концертът се излъчваше на голям екран навън, за да може всеки, който не е успялда влезе, да може да го види. Впечатли ме и че малко по-късно на площадазапочна концерт на нашумялата група „Каска“, но въпреки това публика не нилипсваше“, разказа още Мария Цветкова.

Ивано-Франковске един от съвременните арт-центрове на Украйна. Градът е исторически и епринадлежал към териториите на Австроунгарската империя, тъй като граничи сПолша. В него се намира единственият в света музей на яйцето. Друг любопитенфакт за Ивано-Франковск е, че това е родното място на Роксолана или ХуремСултан.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега