Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Българи в чужбина: Искаме да гласуваме!

Българи в чужбина: Искаме да гласуваме!

"Искам Да Гласувам!" и "Стига трИКове!" са слоганите, с които започна кампанията на българите зад граница, срещу промените в Изборния кодекс, ограничаващи разкриването на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулски представителства на Република България. В интернет стартира и подписка, в която българските емигранти изразяват недоволството си от това, че на следващите избори ще бъдат лишени от право на глас, тъй като нямат достъп до изборна секция.

"Искам Да Гласувам!" и "Стига трИКове!" са слоганите, с които започна кампанията на българите зад граница, срещу промените в Изборния кодекс, ограничаващи разкриването на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулски представителства на Република България. В интернет стартира и подписка, в която българските емигранти изразяват недоволството си от това, че на следващите избори ще бъдат лишени от право на глас, тъй като нямат достъп до изборна секция.

"Около 80 000 българи в чужбина няма да могат да гласуват, ако настоящият закон остане в сила – т.е. 42 % от българите, упражнили правото си на глас зад граница на миналите избори, ще бъдат възпрепятствани да го сторят някога отново", коментират авторите на петицията. Това е значим отлив за избирателната активност в България, смятат още те и опонират на разбирането, че това ще сложи край на купения вот в Турция. За сравнение, разликата в резултатите между партиите БСП и ДПС бе 18 000 души, пишат още нашенците зад граница.

"Това решение необяснимо зачерква дългогодишните усилия по самоорганизация на българските общности по света, които с усилен доброволен труд и граждански ентусиазъм изградиха мрежа от изборни секции, отговарящи адекватно на нуждите на българската диаспора по места. Редица медийни репортажи за непреодолими опашки през годините добре документират факта, че ограничените откъм местонахождение, пространство и персонал български консулства и посолства не са в състояние да посрещнат тези нужди", пише в петицията до президента, правителството и парламента.

Нашенците зад граница не смятат, че прибързаното въвеждане на електронно гласуване още тази година е решение на проблема. Макар да подкрепят електронния вот, те са на мнение, че за подобна система е необходимо време за изготвяне на безопасен и надежден софтуер. А дотогава законът ще ги лиши от право на глас.

"Промените в Избирателния кодекс противоречат не само на здравия разум, но и на природата на демократичното управление, което се стреми да насърчи с всички средства гражданското участие, а не да го превръща в неизпълним дълг", смятат българските емигранти и апелират за ново обсъждане на текстовете.

Петицията вече е събрала над 4 000 подписа.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега