Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Българите се нареждат на трето място в ЕС по изработени часове за една седмица

Българите се нареждат на трето място в ЕС по изработени часове за една седмица

През последното тримесечие на 2016-а повече са се трудили единствено в съседните Турция и Гърция.

Българите се нареждат на трето място в ЕС по изработени часове за една седмица, предава "Инфограф", позовавайки се на данни на Евростат. През последното тримесечие на миналата 2016-а година, нашенци са работили по 40 часа и 48 минути седмично. Повече са се трудили единствено в съседните Турция (46 ч. и 48 мин.) и Гърция (42 ч. и 18 мин.). Най-малко часове пък са работили в Холандия (30 ч. и 18 мин.), Дания (32 ч. и 54 мин.) и Норвегия (33 ч. и 18 мин.).

Средното равнище за цяла Европа е 38 часа и 1 минута. Причината у нас работната седмица да е толкова по-дълга е че страната ни отчита най-нисък дял на работещите на непълен работен ден в ЕС. Така когато броят на отработените часове се раздели на този на работещите лица се получават по-високи от средните стойности.

Експертите посочват, че има няколко фактора за това явление. На първо място - преобладаващата част от младежката заетост в страните от ЕС е на непълен работен ден заради дуалното образование. От друга страна, ниското ниво на доходите води до това, че нашенци залагат на позиции и професии на пълен работен ден, за да получават повече пари. Освен всичко друго, законодателството у нас не допринася непълното работно време да стане по-привлекателно за гражданите и работодателите.

В същото време страната ни се намира почти в средата по продължителност на платения годишен отпуск. На служител с трудов стаж от една година в България се полагат най-малко 20 дни отпуск при средното 21,5 дни за Европа. Най-продължителен отпуск имат във Финландия и Франция по 30 дни), а най-кратка е почивката в Азербайджан (15 дни) и Турция (само 14 дни).

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега