Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

България ще бъде домакин на Международната олимпиада по Aстрономия за ученици

България ще бъде домакин на Международната олимпиада по Aстрономия за ученици

Тази година България е домакин на Международната олимпиада по Aстрономия за ученици (International Astronomy Olympiad). Тя ще се проведе между 5 и 13 октомври в Пампорово и Националната астрономическа обсерватория Рожен.

Тази година България е домакин на Международната олимпиада по Aстрономия за ученици (International Astronomy Olympiad). Тя ще се проведе между 5 и 13 октомври в Пампорово и Националната астрономическа обсерватория Рожен.

Олимпиадата е ежегодно състезание по астрономия, в което взимат участие ученици от 14 до 18-годишна възраст, разделени в две възрастови групи. Провежда се от 1996 г. без прекъсване, т.е. предстоящото издание ще е 21-во. Очаква се да вземат участие 87 ученика от Европа и Азия.

Олимпиадата се състои от 3 тура: теоретичен, практически и наблюдателен. В теоретичният и практическият тур се решават астрономически задачи, като практическите задачи включват анализиране на реални данни, получени от професионални астрономи. Задачите за практическия и наблюдателния тур са съставени от специалисти от Института по астрономия с НАО към БАН и от Физическия факултет на Софийския университет, а задачите за теоретичния тур - от международна комисия.

При добри метеорологични условия наблюдателният тур ще се проведе в Националната астрономическа обсерватория Рожен. Обсерваторията ще предостави на разположение необходимата инфраструктура за провеждане на наблюдението (наблюдателна площадка на място с изключително добра видимост, конферентна зала и т.н.).

Наблюдателният тур се състои от от бързи задачи за наблюдение на небето с просто око и с малък телескоп. По време на наблюдателния тур, участниците трябва да покажат познанията си по звездното небе. Те ще трябва да откриват небесни обекти (звезди, звездни купове, галактики) и съзвездия по небето, да определят звездни величини, ъглови разстояния, звездно време, координати и др.

България участва в международната олимпиада по астрономия от 1998 г. досега, без прекъсване. В ученическите олимпиади по природни науки, медали получават първите 40% от участниците. Досега нашите ученици са спечелили 14 златни, 25 сребърни и 37 бронзови медала. Над 50% от тях са продължили образованието си в западни университети като Харвард, MIT, Кеймбридж и Оксфорд.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега