Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

България ще гласува за забрана на употребата на вредни за пчелите пестициди

България ще гласува за забрана на употребата на вредни за пчелите пестициди

„България категорично ще гласува за забраната на неоникотиноидните пестициди“. Това увери министър-председателят Марин Райков, който се срещна днес с участниците в националния протест „Да спасим пчелите“, състоял се пред Министерския съвет.

„България категорично ще гласува за забраната на неоникотиноидните пестициди“. Това увери министър-председателят Марин Райков, който се срещна днес с участниците в националния протест „Да спасим пчелите“, състоял се пред Министерския съвет. „Както в личен план, така и като ръководител на правителството подкрепям вашата позиция и смятам, че задължително трябва да бъдат забранени тези пестициди, защото без пчелите няма живот“, добави премиерът.

По думите му страната ни ще подкрепи забраната на трите неоникотиноида и на 29 април, когато е второто гласуване на забраната на ниво ЕС, България ще гласува „за“. Министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков потвърди, че министерството ще следва указанието на премиера и ще гласува „за“ забраната при обсъждането на въпроса на 29 април 2013 г. на заседание на Апелативния комитет – продукти за растителна защита (неоникотиноиди/пчели) в Брюксел.

Той добави, че е разработена Национална програма да подкрепа на пчеларството, която ще бъде защитавана в Брюксел. През март Европейската комисия предложи нов регламент за ограничаване на условията на одобрение и употреба на активните вещества клотианидин, тиаметоксам, имидаклоприд. Предлага се забрана за продажба на семена, третирани с продукти за растителна защита, съдържащи тези активни вещества.

На заседание на Постоянния комитет по хранителна верига и здравеопазване на животните в Брюксел на 13 и 14 март 2013 г.  този проект на регламент не беше одобрен, тъй като 9 държави-членки гласуваха „против” и не беше постигнато квалифицирано мнозинство. Затова предложението ще бъде разгледано отново в Апелативния комитет. През пролетта на 2012 г. бе публикувана нова научна информация относно въздействието на неоникотиноидите върху пчелите. Комисията поиска от Европейския орган за безопасност на храните научно и техническо съдействие за оценката на тази нова информация, както и за прегледа на оценката на риска на неоникотиноидите по отношение на тяхното въздействие върху пчелите.

В доклада на ЕОБХ за въздействието на неоникотиноидите върху здравето на пчелите (трите неоникотиноида - клотианидин (clothianidin), имидаклоприд (imidacloprid) и тиаметоксам (thiamethoxam)) се установява  по-специално висок остър риск за пчелите от излагане чрез прах по отношение на няколко култури, от консумация на остатъчни вещества в замърсени цветен прашец и нектар по отношение на някои култури и от излагане чрез гутационна течност по отношение на царевицата. Съгласно предложението на Комисията забраната не е тотална и не обхваща цялата група на неоникотиноидните инсектициди, а само изброените три активни вещества.

В България излизат все по-тревожни сигнали за измиране на пчелни семейства, като смъртността през 2012 година рязко се е повишила. В Шуменска и Търговищка области зимната смъртност при пчелите е достигнала от 30 до 50%, в някои райони  – Странджа, тя достига дори до 80-85 %. Най-големият проблем пред пчеларството е използването на пестициди, от които се тровят пчелите. Проучване за 2011 г. сочи причините за загиване на пчелни семейства - отравяне с пестициди - 64%, заболявания - 29%, глад 5%, грешки - 2%.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега