Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Български докторанти: 50 лева увеличение на стипендиите не стига!

Български докторанти: 50 лева увеличение на стипендиите не стига!

Според тях тази сума е крайно недостатъчна, за да осигури пълноценното им покриване на всички техни разходи.

През изминалата седмица парламентарните комисии започнаха разглеждането на Бюджет 2018. В него е заложено предложено от МОН увеличение на докторантските стипендии с 50 лева. Бенефициентите на този финансов стимул обаче не са доволни от ниския ръст. Според тях тази сума е крайно недостатъчна, за да осигури пълноценното им покриване на всички техни разходи.

Докторантите започнаха борбата си за по-високи стипендии през октомври, с отворено писмо до премиера, министерствата на образованието и на финансите, както и до парламентарните комисии по образование и наука и тази по бюджет и финанси. Младите български учени опитали да вземат участие в обсъждането на бюджета и да изложат тезата си, но претърпели неуспех. Сега те отново се обръщат към обществеността с поредното си отворено писмо.

В него те подчертават, че експертите неведнъж са посочвали липсата на финансиране и реформи в научната сфера като основна причина за отлива на кадри от бранша. Към момента докторантската стипендия е 450 лв. и не е променяна от 2008 г. насам.

"Как увеличение в размер на 50 лв., или общо 500 лв. месечна стипендия, ще отговори на нуждите на младия учен, свързани с покриване на жизнените му потребности и с финансиране на научното му развитие на европейско ниво? Ние знаем отговора на втория въпрос - „Никак“. Затова сме готови за диалог с оглед вземането на решения с ефект, съобразен с дългосрочната визия за развитие на науката в България", посочват бъдещите родни учени.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега