Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Български учени проучват популациите на миди и рапана в Черно море

Български учени проучват популациите на миди и рапана в Черно море

Първоначалните данни от изследвания на два вида черна мида и рапана до 35 м дълбочина показват намалени количества.

Учени от Института по рибни ресурси - Варна проучват Черно море за установяване на екологичния статус, разпространението и запасите на нерибни ресурси със стопанско значение, информират от екоминистерството. Първоначалните данни от изследвания на два вида черна мида и рапана до 35 м дълбочина показват намалени количества.

Изследването се извършва с модерен софтуер за обработка на данни и моделиране на екологични процеси, доставен у нас специално по проекта. С него ще се определи актуалното биологично състояние на мекотелите в определени зони пред българския черноморски бряг и ще се предвиди бъдещият им екологичен статус.

Открити са екземпляри с малки размери, както и зони с празни черупки от черна мида, което според специалистите е показател за намаляване на запасите от двата вида в изследвания район. Към момента се обработват данни, получени от изследвания и при по-голяма дълбочина. Те ще дадат възможност да се направи цялостен анализ на развиващите се процеси.

В резултат на проучванията ще бъдат разработени мерки, с цел взимането на най-добри решения при управлението и използването на нерибните ресурси в Черно море.

Експедициите на учените са в изпълнение на проект „Повишаване на капацитета за изследване и управление на морски нерибни ресурси в Черно море“ (ECRAMON). Той се финансира от програма BG02 на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега