Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

В Камено връщат отпадналите от училище деца в клас

В Камено връщат отпадналите от училище деца в клас

Общо 45 деца от община Камено, които са отпаднали от образователната система, ще бъдат върнати в училище. Тяхната реинтеграция ще стане в рамките на проект „Отново на училище”, който се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Общо 45 деца от община Камено, които са отпаднали от образователната система, ще бъдат върнати в училище. Тяхната реинтеграция ще стане в рамките на проект „Отново на училище”, който се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Участници в инициативата са четири училища от общината – СОУ „Христо Ботев” – Камено, ОУ „Иван Вазов” – с. Русокастро, ОУ „Христо Ботев” – с. Трояново, НУ „Братя Миладинови” – с. Кръстина. Общата стойност на проекта е 127 368, 81 лв.

Работата стартира през септември 2012 г., като целта е не само да се върнат децата в клас, но и да се предложи превенция за бъдещо отпадане на ученици от образователната система. В тази връзка е извършено психологическо изследване, което да покаже какви са причините тези деца да не ходят на училище. Освен това 20 учители от общината са преминали или им предстои да започнат специално обучение за работа в мултикултурна среда.

Дейностите по проекта включват сформирането на групи, в които учениците се обучават допълнително по български и литература и по математика. „За децата от Камено бяха организирани и допълнителни часове по информационни технологии. Предоставихме им свободно време, за да ползват компютрите в училище, тъй като повечето от тях нямат интернет вкъщи”, каза директорът на СОУ „Христо Ботев” в Камено, Катя Балтаджиева.

По думите й дейностите вече дават резултат и от 45-те ученика, включени в проекта, 30 вече са се върнали училище, а заниманията с останалите 15 започва от началото на новата учебна година.  Децата, с които се работи, са на възраст между 1-ви и 8-ми клас. Има и младежи между 16 и 18 г. , които са записани в самостоятелна форма на обучение.

Анкетно прочуване, направено в четирите населени места на общината, е показало, че най-честата причина децата да не посещават часовете, са техните родители. „Налагаше се да говорим с тях и да ги убеждаваме, че посещаването на часовете е важно. Отделно привличаме децата, като им създаваме различни интерактивни методи на обучение, включваме ги във фолклорни кръжоци и друг вид занимания, които да събудят интереса им към училището”, допълни Балтаджиева.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега