Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

В МБАЛ "Дева Мария" лекуват резистентна хипертония с иновативен метод

В МБАЛ "Дева Мария" лекуват резистентна хипертония с иновативен метод

За първи път извън София, известният интервенционален кардиолог доц. д-р Васил Велчев ще прилага авангардния метод за лечение на хипертония в бургаска болница.

За първи път извън София, известниятинтервенционален кардиолог доц. д-р Васил Велчев ще прилага авангардния методза лечение на хипертония в бургаска болница. Д-р Велчев е настоящият завеждащ „Секторелектрокардиостимулация” към УМБАЛ „Св. Анна” гр. София и методичен ръководителна отделението по Кардиология и Инвазивна кардиология към МБАЛ „Дева Мария” Бургас.

Близо15% от хората страдащи от артериална хипертония не се повлияват на медикаментознотолечение. При тях, независимо от дозировката и вида на лекарствата, тепродължават да поддържат високи стойности на артериалното налягане. Тези пациенти имат изключителноповишен риск от инсулт,  исхемична болест на сърцето и бъбречна недостатъчност.

В бургаската МБАЛ „Дева Мария”започва прилагането на един новметод, който смело може да бъде наречен революционен.  По своята същност той е миниинвазивна процедура,която прекъсва симпатикусовите нервни окончания, разположени постените на бъбречните артерии.

Първоначални клинични проучвания показват, четази техника е изключително ефективна при пациенти, при които регулярнотолечение на хипертонията е неуспешно. Процентът на успеваемост при този метод еизключително висок – над 85%, като максималният ефект, който настъпва следпроцедурата идва около 6-тия месец след извършването ѝ, като остава дългосрочени траен във времето.

Този метод се прилага припациенти, които са диагностицирани с резистентна на лечение хипертония. „Когатоговорим за неподдаваща се на лечение хипертония, имаме предвид кръвно налягане,което остава с високи стойности - над 140/90, въпреки че се третира с три илиповече антихипертензивни медикаменти. Приблизително един на всеки десет души,страдащи от високо кръвно налягане, или близо 100 милиона души в цял свят, не сеподдават на стандартно лечение с медикаменти.” – коментира прилагането на новияметод доц. Васил Велчев.

Той припомня, че хипертонията е особено опаснохронично заболяване, тъй като се асоциира с повишен риск от сърдечно-съдовизаболявания, включително инсулт и инфаркт, както и бъбречни болести. Проучванияпоказват, че при хората с резистентна хипертония рискът от сърдечносъдовизаболявания е три пъти по-голям в сравнение с тези, които поддържат контролиранинива на високото кръвно налягане. Освен това хипертоничните пациенти са впо-голяма степен предразположени към диабет, хронични бъбречни заболявания изатлъстяване.

Българияе страна с много сериозно разпространение на хипертонията и методът дава надеждиза ефикасно лечение на тези пациенти.

Бургазлии ще имат възможността да се консултират сдоц. В. Велчев два пъти в месечно на място в МБАЛ „Дева Мария”. Той е лекар сбогат опит в коронарните и периферни интервенции, каротидно и бъбречностентиране. Въвел е в България метода за алкохолна аблация на септума прихипертрофична кардиомиопатия и е един от малкото кардиолози в страната,занимаващи се с лечението на пулмонална хипертрония.  Доцент Велчев щепоеме председателския пост в ДКБ през 2014г., след като бе избран на общосъбрание на организацията в края на XIIIНационален кардиологичен конгрес.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега