Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Велоалея свързва Видин и Силистра по поречието на река Дунав

Велоалея свързва Видин и Силистра по поречието на река Дунав

Очаква се мащабното проектно начинание да бъде подкрепено от програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния в следващия програмен период като стратегически проект.

Велоалея по поречието на река Дунав се очаква да свърже Видин със Силистра. Очаква се мащабното проектно начинание да бъде подкрепено от програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния в следващия програмен период като стратегически проект. С финансиране от нея ще се изготви и пълно предпроектно проучване за поречието на реката, което ще има за цел да идентифицира и обоснове изграждането/разширяването на нови мостови съоръжения и речни пристанища.

Това обяви във Велико Търново заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на регионален съвет на Националното сдружение на общините в Република България, на което присъстваха кметове на общини и председатели на общински съвети от Северен централен район.

Зам.-министър Николова подчерта, че един от приоритетите за развитие на  Северна България е разкриване потенциала на река Дунав като основен транспортен коридор. Това би довело до положителен икономически ефект чрез повишаване на туристическите посещения, подобряване на транспортната свързаност с Румъния и другите Дунавски държави, обмен на стоки и др.

"Амбицията на правителството е в следващия програмен период Северен централен район да се превърне в бързо и устойчиво развиващ се европейски регион, интегрална част от Дунавското пространство, където младите хора виждат своето бъдеще и личностна реализация", коментира още Николова.

Три са основните приоритета за постигането на тази цел, които ще се финансират с европейски и бюджетни средства – икономически подем и трансформация, развитие на човешкия потенциал и постигане на социален растеж и устойчиво териториално развитие и свързаност. Градовете центрове на растеж в Северен централен район ще са Велико Търново и Русе, стана ясно още по време на срещата. Заедно с Варна, двата града ще бъдат включени и в бюджетен клъстер, който с подкрепата на европейските средства  да свърже и развие връзката между Дунав и Черно море чрез изпълнение на общи проекти за постигане на  глобална цел между тях.

Още шест общини в района – Габрово, Севлиево, Свищов, Горна Оряховица Разград и Силистра, ще са бенефициенти на програмата на регионално развитие, като балансиращи центрове за развитие на територията. Фокусът през новия програмен период е върху цялата територия на Северен централен район, без да делим приоритетите на сектори. Създали сме предпоставки да няма бели петна чрез подкрепящо финансиране за останалата територия от програмата за развитие на селските райони, каза Николова.

Ключовите транспортни проекти за развитие на района са завършването на автомагистрала „Хемус“,  изграждането на магистрала Русе - Велико Търново, връзката Русе - Разград и тунелът под връх Шипка. Реализацията им ще създаде предпоставки за по-добро икономическо развитие, а и ще намали обезлюдяването и миграцията в региона.

Културно-историческото наследство на района също ще бъде подкрепяно с европейско финансиране, каза още Николова. Тя отчете, че в него са регистрирани 265 недвижими обекта на културното наследство с национално значение.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега