Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Верди ще звучи на оперна гала в четвъртък

Верди ще звучи на оперна гала в четвъртък

В антракта всеки ще има възможност за наздравица с чаша вино – в името на величието на вечната музика на италианския композитор.

Музиката на Джузепе Верди ще звучи на оперна гала този четвъртък (5 декември) от 19:00 часа в залата на Държавна опера - Бургас. В Галата VIVA VERDI ще се включат сопраните Йоана Железчева, Людмила Михайлова, Нона Кръстникова и Стефка Христозова, мецосопраните Даниела Дякова и Йоана Кадийска, тенорите Петър Костов и Яни Николов, баритоните Александър Крунев и Валери Турманов, басите Делян Славов, Диман Панчев и Костадин Мечков.

Блестящият набор от арии, дуети и ансамбли из оперни шедьоври на Джузепе Верди ще бъде под съпровода на оркестъра и хора на Държавна опера  – Бургас. Младият маестро Цанислав Петков ще дирижира впечатляващата програма, представяща шедьоври от творческата съкровищница на един от най-изпълняваните композитори  в световен план. Диригент на хоровия състав в Невена Михайлова, концертмайстор – Йордан Ковачев.

В богатата програма на оперната гала VIVA VERDI ще прозвучат: Увертюра от операта “Силата на съдбата“, арии от „Набуко” и „Макбет”, арии и дуети от „Симон Боканегра”, „Бал с маски” и Дон Карлос“, Хор на евреите и Ансамбъл от „Набуко“, Терцет от „Аида“, Квартет от „Риголето“, Хор на матадори и гадателки от „Травиата“. Бравурен финал на оперната гала  VIVA VERDI ще бъде Триумфална сцена от “Аида“ – „Gloria d'egitto“, в която на сцената кода на вечерта ще поставят всички солисти, участвали в гала вечерта, заедно с хоровия състав на Бургаската опера.


Джузепе Верди е един от най-влиятелните творци на музикалното изкуство на XIX век, шедьоврите му преобладават в репертоара на оперните театри по света, дори век и половина след своето създаване. Излизайки извън рамките на класическия оперен жанр, някои емблематични музикални теми като „La donna è mobile“ от „Риголето“, „Va, pensiero“ от „Набуко“, „Libiamo ne' lieti calici“ от „Травиата“, както и Триумфалният марш от „Аида“, са придобили ореол на вечни музикални мотиви, заслужили популярност и сред по-широката аудитория.

Джузепе Верди е автор на повече от 20 опери, някои от които са признати за шедьоври в класическото оперно изкуство. За голямата популярност на Вердиевото творчество са допринесли и  световнопризнати оперни изпълнители – като преминалия във вечния „небесен хор” Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Андреа Бочели, Анна Нетребко и много други, чиято мисия е да популяризират оперния жанр и да бъдат своеобразен емоционален мост между посланията на класиката и очакванията и нагласите на съвременната публика.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега