Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Вестибуларните нарушения може да се дължат на стрес, но и на сериозен проблем

Вестибуларните нарушения може да се дължат на стрес, но и на сериозен проблем

Вестибуларните нарушения са доста често срещано състояние, което засяга хора от всякакви възрасти и професии. Те могат да се дължат на стрес, но могат да бъдат и знак за сериозни здравословни проблеми. Поради тази причина специалистите съветват незабавно да се обърнем към лекар, особено ако имаме хронични заболявания, или пък сме застрашени от такива.

Вестибуларните нарушения са доста често срещано състояние, което засяга хора от всякакви възрасти и професии. Те могат да се дължат на стрес, но могат да бъдат и знак за сериозни здравословни проблеми. Поради тази причина специалистите съветват незабавно да се обърнем към лекар, особено ако имаме хронични заболявания, или пък сме застрашени от такива.

”Най-общо вестибуларните нарушения се разделят на два вида – от централен и периферен тип. Много важно за диагностицирането им е локализирането на самия болестен процес, като той може да се развива във вътрешното ухо, в слухово-вестибуларния нерв, в мозъчния ствол или в главния мозък”, посочва д-р Веселин Русинов – консултант невролог към МЦ „Оксиком“.

Най-чести причинители на подобни нарушения са инфекции, съдов инцидент (вкл. инсулт), увреда на вестибуларния нерв, онкологични образувания, травми или някакво системно заболяване, като множествена склероза, и др. Някои заболявания на външното ухо също могат да причинят подобни състояния.

”В най-благоприятния случай, обикновено при по-млади хора, вестибуларни нарушения се прояват при системен стрес, прекомерно тютюнопушене или прием на алкохол”, посочва още д-р Русинов. Такива състояния могат да се отключат и при ошипяване в областта на врата, когато се получава притискане на кръвоносен съд, както и при диабет и преддиабет.

Симптомите се изразяват в световъртеж, залитане, гадене, повръщане, а при по-сериозни състояния има и преиграване на очите. Тази обща симптоматика важи и за двата типа вестибуларни нарушения – от централен и периферен тип. Причинителят се установява по два начина – клинично и апаратно. В първия случай специалистът прилага серия от оче-двигателни тестове. Апаратно диагноза се поставя чрез съвременни уреди като ядрено-магнитен резонанс, скенер – томограф, доплер енцелограф и други.

”При леките форми на вестибуларни нарушения от периферния тип, с правилно лечение симптомите отшумяват бързо. С възрастта обаче подобни състояния могат и да се хронифицират. Първи знак за това е повторяемостта на симптомите, скоро след приключване на лечението”, посочва д-р Русинов.

По думите му, ако пациентът изпитва някой или съвкупност от симптоми, дори без да има съпътстващи такива, е желателно да се обърне към лекар специалист. Задължително е обаче консултирането с невролог при обостряне на състоянието, тъй като кризите на световъртеж, залитане, гадене и преиграване на очите са спешни индикации, които могат да се окажат симптом за сериозен проблем.

При тежка симптоматика лечението преминава с хидратация на пациента (ако има силно повръщане). Предписва се терапия с препарати против гадене, противооточни медикаменти, вестибуларни супресанти (средства, които подобряват кръвоснабдяването), витамини от група В и С, както и успокоителни средства.

Д-р Веселин Русинов извършва прегледи в МЦ „Оксиком“ всеки четвъртък.  За повече информация и записване на часове - тел. 056/860 210, 056/860 839 и  0886/ 161 161.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега