Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Вече работят по-голямата част от временните приемни на КЗП по Черноморието

Вече работят по-голямата част от временните приемни на КЗП по Черноморието

Вече работят по-голямата част от приемните на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по Черноморието за настоящия летен сезон. Те са разположени на комуникативни места в големите курортни комплекси, както и в градовете Варна и Бургас. През юли и август ще има изнесени офиси в по-малките курортни селища.

Вече работят по-голямата част от приемните на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по Черноморието за настоящия летен сезон. Те са разположени на комуникативни места в големите курортни комплекси, както и в градовете Варна и Бургас. През юли и август ще има изнесени офиси в по-малките курортни селища. Това съобщи ръководителят на институцията Димитър Маргаритов в ефира на БНТ днес. 

"Приемните дават възможност на хората сравнително бързо да намерят пряк контакт с нас, за да подадат сигнал за конкретен проблем, също и да се информират как да постъпят, ако им се случи някаква неприятност, без непременно да се е стигнало до там", коментира Маргаритов.

Той обясни, че приемните са част от превантивната дейност на КЗП и информационните кампании, които имат задачата да дадат знания на хората как да реагират, когато към тях се отправи някакво некоректно послание или ако бъдат заблудени или ощетени.

"На разположение на туристите са кратки информационни материали, които да ги ориентират как да постъпят при дублиране на резервация, загубен багаж или други често срещани случаи, в които могат да имат някаква неприятност, свързана с пътуването. Нашата цел е да променим ъгъла на това, което е типично за нашия манталитет - вместо да се сещаме за неприятностите чак когато ни се случат, да знаем повече за това как да ги предотвратим", допълни Маргаритов.

Той допълни, че в момента се наблюдава намаление на нарушенията, свързани с предоставянето на туристически продукти. В по-активните месеци на летния сезон екипите по Черноморието ще бъдат подсилени, което, според Маргаритов, е една от причините за по-малкото случаи на некоректност. Причината - търговците са респектирани.

През целия летен сезон инспекторите на КЗП ще следят за качеството на предоставяните услуги в хотелите и заведенията. Част от проверките се извършват съвместно с Българската агенция по безопасност на храните, икономическа полиция и други контролни органи, които имат компетенции по отношение качеството на тези продукти. 

Адреси и телефони за връзка с приемните и офисите на КЗП за сезона „Лято 2016”:

Варна – бул. „Владислав Варненчик” 112, тел.: 052/603778
Бургас – пл. "Гаров" 18-18А, тел.: 056/841246
к.к. „Албена” – хотел „Добруджа”, офис 4 /Пергула/, тел.: 0579/62007
к.к. „Златни пясъци” – Административна сграда на „Златни пясъци” АД, тел.: 052/355623
к.к. „Слънчев бряг” – Административна сграда на "Слънчев бряг" АД, тел.: 0554/22106
Приморско – ул. "Трети Март" 56 /сградата на Община Приморско/, тел.: 0550/32466
Созопол – пл. „Черно море” 1, тел.: 0550/22208
Царево – ул. „Хан Аспарух” 36, тел.: 0886 29 96 81

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега