Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Вижте кои са най-честите нарушения на търговците по Коледа и Нова година

Вижте кои са най-честите нарушения на търговците по Коледа и Нова година

Традиционно по празниците и след тях гражданите се обръщат към Комисията за защита на потребителите с въпроси, свързани със съобщенията за намаление, доставките от електронни магазини и рекламациите на дефектни стоки. Това каза за bTV Новините Игнат Арсенов, главен директор „Контрол на пазара“ в КЗП.

Традиционно попразниците и след тях гражданите се обръщат към Комисията за защита напотребителите с въпроси, свързани със съобщенията за намаление, доставките от електроннимагазини и рекламациите на дефектни стоки. Това каза за bTV Новините Игнат Арсенов, главен директор „Контрол напазара“ в КЗП.   

Понякога има некоректнинамаления. „Потребителят отива и вижда, че всъщност стоката въобще липсва вмагазина. Или самото намаление е фалшиво, т.е. тази стока не е продавана впродължение на един месец преди намалението на старата, по-висока цена“, дадепримери Арсенов. 

Намалениятазапочват още от Черния петък и продължават до Коледните и Новогодишнитепразници, посочи той. По думите му при тези кампании се срещат и случаи, вкоито не са известни условията. „Понякога не е ясно дали тази промоция важи завсички стоки в магазина или за отделни групи, дали е необходимо клиентите да закупятопределени артикули или да се достигне конкретна минимална сума припазаруването, за да се приложат отстъпките“, обясни експертът.  

„Макар ипо-рядко, не са обявени старата и новата цена едновременно, т.е. потребителятне може реално да се ориентира за размера на намалението“, каза още Арсенов.      

При онлайнпокупките нарушенията най-често са свързани със забавени доставки, изчерпаниналичности и неспазване на 14-дневния срок за възстановяване на заплатенатасума при упражнено право на отказ.  

„Имаме и жалби,свързани с дефектни стоки, закупени по време на празници и от намаления. Трябвада знаем и това – независимо, че е за подарък или от кампания за намаление, потребителяттрябва да получи стока, която съответства на договора. Аконе е такава, има право да предяви рекламация, защото разполага по закон сгаранция до две години“, разясни експертът.  

При подобни казусипотребителите следва да потърсят съдействието на персонала в магазина или даотправят писмено оплакване, като изискат да бъде предоставена тази промоция илиобещаният продукт на промоция. Ако проблемът не се реши, могат да се обърнат къмКомисията за защита на потребителите.  Глобите са от 300до 3000 лв., а при нелоялна практика достигат до 30 000 лв. припървоначално нарушение и до 50 000 лв. при повторно.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега