Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Врабчебройците преброиха 3 138 врабчета тази година

Врабчебройците преброиха 3 138 врабчета тази година

Третото преброяване се състоя на 18 май.

3 138 врабчета преброиха доброволци, живеещи в малки и по-големи населени места в страната, в третото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско дружество за защита на птиците на 18 май.

За трета поредна година най-много от регистрираните врабчета са домашни - 79% или общо 2472 домашни врабчета. Следвани от полското врабче, което тази година е значително по-малко, едва 18 на сто от всички преброени птици или 566 врабчета, отколкото през предходните две години, когато полските врабчета запазват относителния си дял спрямо всички преброени врабчета с близо 30%.

При третият вид – испанското врабче се забелязва закономерност в числеността му отчитана през този период на годината, а именно малко над 3% от регистрираните птици. Това, разбира се, има своето обяснение. Испанското врабче е единственият мигриращ вид от врабчетата и се среща в по-малко места в страната.

С всяка изминала година се увеличава делът на местата за броене, в които не са установени врабчета. В 33 на сто от местата, в които е проведено преброяването на 18 май, не са установени врабчета. В миналогодишната кампания тези локации са били 21% от общия брой, а година по-рано местата без врабчета са били с 5 на сто по-малко.

София отново е градът, в който има най-висок брой локации без отчетени в тях врабчета - 46% от всички места, в които не са отчетени врабчета. През 2018 година такива места са били 40 на сто от всички.

На 18 май броене на врабчета е извършено в 418 локации, което е с 87 места повече в сравнение с миналата година, но в локациите са наблюдавани с 933 врабчета по-малко. Всяка година локациите за броене варират. За пръв път в кампанията „Ние броим врабчетата“ броенето е проведено в повече по-малки населени места в страната. На този 18 май в София броенето е проведено в 127 места или това са 30% от всички локации.

От подадената от доброволците информация относно характера на местата, където се броят врабчета, прави впечатление, че най-много това са къщи с двор и парк с храсти и дървета, следвани като предпочитани дестинации - тиха улица, междублоково пространство, индустриална зона и на края булевард. Интересни локализации, на които се наблюдават врабчета са градски и селски площади и природни забележителности в някои краища на страната, като например Стобските пирамиди.

Две са местата в страната, където са регистрирани най-много врабчета в една точка на броене. Това са Любенова махала, където са преброени общо 93 врабчета, от тях 72 домашни и 21 полски и пространството пред фонтаните на централен площад във Варна, където са регистрирани 50 домашни врабчета. Третото място с най-много преброени врабчета е поляна с храсти, където са видени 41 домашни врабчета.

Резултатите и от тазгодишното преброяване показват, че тези дребни и обичани птици, живеещи близо до човека, предпочитат пространства, в които има повече храсти, дървета, тихи и спокойни места с преобладаващи къщи с дворове, селски улици и площади. В големите градове врабчетата се събират в по-големи ята на места, където има струпване на хора, което гарантира и наличието на достатъчно храна.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега