Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Връщат 10% данък лихва върху влоговете

Връщат 10% данък лихва върху влоговете

Има идея лихвите по всички видове влогове, с изключение на детските, да бъдат облагани с 10% данък от догодина, съобщи председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

Има идея лихвите по всички видове влогове, с изключение на детските, да бъдат облагани с 10% данък от догодина, съобщи председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

Тя уточни, че следващата седмица ГЕРБ ще има среща с партньорите си в управлението и след това ще стане ясно дали ще има изобщо такова предложение, или не.В момента само лихвите от срочните депозити се облагат с 8%, а спестовните сметки остават извън обхвата на налога. Данъкът бе въведен от първия кабинет на Бойко Борисов, като тогава 10-процентната ставка беше валидна само за доходите от срочни депозити.

След това кабинетът на Пламен Орешарски въведе поетапно намаляване на данъка. При въвеждането на данъка в началото на 2013-а г. се облагаха единствено лихвите по срочните депозити.

„Считаме, че при едно плоско ниско облагане от 10% - такова, каквото ще бъде и за следващата година, е правилно всички видове доходи да бъдат обложени, максимално да е разширена данъчната база. Банките в конкуренцията помежду си за привличане на клиенти-депозанти измислиха продукти, които маскираха депозити през спестовни влогове. Сега смятаме, че трябва да се затвори тази вратичка и така, както по Закона за гарантиране на влоговете ще се изплащат абсолютно всички влогове, независимо дали те са спестовни, депозитни, или каквито и да било други, така лихвите по всички тези влогове трябва и да се облагат“, обясни Стоянова пред БНР. Очакваният ефект за хазната е 80 млн. лв.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега