Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Все повече родители кръщават децата си със западни имена

Все повече родители кръщават децата си със западни имена

"Последните години родителите дават на децата си имена, които биха се възприели по-добре в чужбина", коментира Магдалена Костова от Националния статистически институт в ефира на Нова телевизия. Въпреки това, през последните 5 години първенците сред имената, с които нашенци са кръщавали рожбите си, са по-българските Георги и Виктория.

"Последните години родителите дават на децата си имена, които биха се възприели по-добре в чужбина", коментира Магдалена Костова от Националния статистически институт в ефира на Нова телевизия. Въпреки това, през последните 5 години първенците сред имената, с които нашенци са кръщавали рожбите си, са по-българските Георги и Виктория.

В челната тройка са и Александър и Мартин, при момчетата, и Никол и Мария при момичетата. Макар да са често срещани имена у нас, те имат на практика световно звучене и не се различават особено от западните си еквиваленти.

Една от вече установените тенденции е и кръщаването на малчуганите с имената на известни лица, актьори, спортисти и т.н., както и с имената на герои от филми и сериали. Героите на деня също остават отпечатъка си в годишните статистики като стават адаши на голям брой новородени.

„Преди две години имахме нарастване на броя на момиченцата, кръстени Кристалина, а сега през 2015 годинаима доста деца с името Крисия. Предполагам, че това е заради малката Крисия, която стана известна през последната година”, обясни Магдалена Костова.

Като цяло обаче оставаме традиционалисти. Най-много българи носят имената Георги, Иван и Димитър, а при жените – Мария, Иванка и Елена. Различните моди и традиции все пак вече са родили около 69 000 различни имена - 39 000 женски и 30 000 мъжки.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега