Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Всеки втори сирак става трайно безработен

Всеки втори сирак става трайно безработен

В тяхна подкрепа от ведомството започват работа по линията на няколко проекта и програми, чиято цел е да намалят безработицата сред младите хора у нас.

Всеки втори младеж, напуснал дом за изоставени деца след навършване на пълнолетие, не може да си намери работа. Това показват данни на Министерството на труда и социалната политика, цитирани от в-к "Монитор". В тяхна подкрепа от ведомството започват работа по линията на няколко проекта и програми, чиято цел е да намалят безработицата сред младите хора у нас.

"Над 60% от тези деца остават или с ниска квалификация, или трайно безработни, след като излязат от институциите. Важно е като общество да преодолеем стигмата върху тях заради това, че идват от институция", заяви зам.-министърът Зорница Русинова.

Една от мерките, с които МТСП ще се бори с безработицата сред тези български младежи, е схемата "Открий ме". За нея са заделени 4 млн. лева, с които ще бъде финансирано развитието на талантливи младежи от сиропиталищя. С тях 600 деца и млади българи до 29-годишна възраст ще получат достъп до спортни тренировки, уроци по изкуство, курсове по чужд език или програмиране.

"Трябва да подкрепим тези деца, защото те са потенциалния контингент младежка безработица и хора, зависещи от социалното подпомагане", заяви още Русинова и добави, че в тяхна подкрепа ще работят и няколко други програми. Социалното министерство ще субсидира мобилната заетост на младежите, напускащи институции, например.

От октомври т.г., държавата ще плаща до 200 лв. за наем и режийни разходи на безработните, намерили препитание на повече от 50 км от дома си. Приоритетно субсидия ще получат именно младежите, напуснали сиропиталищата.

Отделно по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са заделени 12,5 млн. лв. за подкрепа на младежи, поискали да започнат собствен бизнес чрез нисколихвен кредит, с който да реализират бизнесидеята си. Размерът на заема варира от 5000 до 50 000 лв.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега